U kent ze wel. Dames en heren in mooie uniformen, lichtblauw van boven en donkerblauw daaronder. Toezicht en handhaving. Vuilniszak naast de container? Aanpakken. Te veel fietsen op de stoep? Aanpakken. En zo kan ik doorgaan. Maar iets anders. Zoals u weet, bekijk ik zo nu en dan het gedrag van mensen in onze wijk. Zo heb ik een uur bij een voetgangersoversteekplaats gestaan. Van alle overstekers schreef ik op of ze door rood of door groen liepen en of ze oud of jong waren.

De uitkomst was: er liepen dat uur meer ouderen door rood, dan jongeren. En wat zegt dit? Ook heb ik een keer 2 karretjes bij een zelfbediening gevuld met € 0,50 muntjes en opgeschreven wie het muntje inpikte. Dit keer hield ik bij of een man of een vrouw dit deed. In een uur verloor ik 6 muntjes. 4 aan vrouwen, 2 aan mannen. En wat zegt dit? Niets. Iedereen doet dus foute dingen. Als je haast hebt loop je door rood en gelegenheid maakt de dief. Nu de proef die ik onlangs deed. Ik legde een gedeukt leeg frisdrankblikje naast een groene stadsprullenbak bij een tramhalte en ik ging in het tramhuisje staan. Een uur lang. Het blikje is niet van zijn plaats geweest.

Niemand, niet jong, niet oud, geen man, geen vrouw nam de moeite om het blikje te pakken en in de prullenbak te gooien. Mijn conclusie: we zijn in dit opzicht allemaal hetzelfde. Het is niet anders. We hebben dus die blauwe garde nodig. Maar niet overal voor. In Duitsland hebben ze statiegeld op blikjes: het werkt, ze zijn verdwenen. Laten wij ook eens een primeur hebben: statiegeld op peuken. Kan makkelijk. Een pakje sigaretten is als het ware een krat met 20 kleine kokertjes, sigaretten.

Als die sigaretten opgebrand zijn, dan zijn het kleine peukjes geworden. Laten we nu verplichten dat de onderkant van een pakje sigaretten bestaat uit een soort onbrandbaar honingraatje, waar je de uitgebrande sigaretten in kunt stoppen. Dan kun je het pakje daarna inclusief de peuken weggooien. Eenvoudig en effectief, toch? Dan is de straat zo schoon. Een milieuzone voor op de stoep.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.