Op vrijdag 6 maart komt prof. mr. Pieter van Vollenhoven naar Rotterdam voor een signeersessie in Boekhandel Snoek

Van Vollenhoven zal zijn nieuwe boek “Oproep van een waakhond” van een handtekening en een opdracht voorzien!
Voorts
is er een interview, waarbij er gelegenheid is tot het stellen van vragen.
Vanaf 17.00 uur aan de Meent 126
. U bent van harte welkom!

Over het boek
Gesjoemel met regels, bewust genomen risico’s, ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden: de veiligheid van mensen wordt maar al te vaak verwaarloosd en beschermende maatregelen leggen het meestal af tegen economische belangen. De vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam, de brand in het cellencomplex op Schiphol, zware ongevallen als met de stint of de monstertruck in Haaksbergen: allemaal voorbeelden van geen of falende controle van de regels. En ondanks onderzoek wordt in veel gevallen geen lering getrokken uit fatale gebeurtenissen. In dit vlammend betoog roept ‘waakhond’ Pieter van Vollenhoven op tot de komst van een onafhankelijke Nationale Veiligheidsinspectie, om structureel toezicht uit te oefenen op onze sociale, fysieke en digitale veiligheid in alle sectoren van de maatschappij. Het is een wake-upcall van een man die zich een leven lang heeft ingezet om de veiligheid in ons land te vergroten.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven was van 2005 tot 2011 voorzitter van de Raad voor Verkeersveiligheid en was na een lange strijd voor echte, onafhankelijke onderzoeken van 2004 tot 2011 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Sinds 2005 is hij hoogleraar risicomanagement aan de Universiteit Twente.

Oproep van een waakhond heeft hij geschreven als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid.

Pieter Van Vollenhoven (1939)  ging naar de lagere school op De Rotterdamsche Schoolvereniging. Daarna ging hij naar het Montessorilyceum in Rotterdam. Op die school behaalde hij in 1959 zijn Gymnasium-B-diploma. Na de middelbare school studeerde hij rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden waarin hij in 1965 zijn doctoraalexamen Nederlands recht behaalde.

Veiligheid

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven is zowel nationaal als internationaal nauw betrokken bij de veiligheidszorg. In 1975 werd hij adviseur van de minister van Verkeer en Waterstaat op het gebied van de verkeersveiligheid. Vervolgens was hij voorzitter van verschillende organisaties:

  • Raad voor de Verkeersveiligheid;
  • Spoorwegongevallenraad;
  • Stichting Maatschappij en Veiligheid;
  • Nationaal Verkeersveiligheidsfonds;
  • College Bevordering Veiligheidseffectstudies;
  • Raad voor de Transportveiligheid;
  • Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Vanaf februari 2005 tot februari 2011 was prof.mr. Pieter van Vollenhoven voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit college doet onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van transport, maar ook naar de veiligheid binnen bijvoorbeeld defensie, industrie, gezondheidszorg, natuur en milieu.

Op 1 oktober 2005 is prof. mr. Pieter van Vollenhoven door de Universiteit Twente benoemd tot praktijkhoogleraar Risicomanagement.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven is erevoorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, een onafhankelijke organisatie die meedenkt over veiligheidsvraagstukken.

Internationaal bekleedt de heer Van Vollenhoven ook een aantal functies op het gebied van transportveiligheid:

  • Medeoprichter en lid van de European Transport Safety Council. Medeoprichter en emeritus voorzitter van de International Transportation Safety Association, een college waarin alle internationale transportveiligheidsraden zich hebben verenigd. Vanaf 1990 trad hij gedurende enkele jaren op als adviseur van de Europees Commissaris voor Transport dr. K. van Miert. In 2004 trad hij toe tot de Group of Experts on Accident Investigation, een adviesgroep voor de Europese Commissie.

Boekhandel Snoek
Meent 126
3011 JS Rotterdam
010 – 413 96 66

www.facebook.com/boekhandel.snoek
info@boekhandelsnoek.nl
www.boekhandelsnoek.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.