Groot Rotterdams Atelier Weekend – GRAW

Eerder werd in de Ster aangekondigd dat het ateliercomplex aan de Lambertusstraat in Kralingen, een van de deelnemende locaties was van GRAW 24/25 sept 2022. Uiteindelijk zijn er dat weekend in totaal 150 bezoekers binnen geweest. Sommigen om te kijken naar het oude karakteristieke gebouw zelf, maar de meeste mensen kwamen om een kijkje te nemen in de ateliers van Pim van Halem, Astrid van Rijn, Arie van Vliet, Jan Wagner, Marijn de Jong en Maritsa van Luttikhuizen.

about A woman

Maritsa van Luttikhuizen liet de kersverse documentaire ‘about A woman – witte wieven’ zien. De documentaire gaat over de totstandkoming van de gelijknamige tentoonstelling die afgelopen mei te zien was in XPO in Enschede.

about A woman is een nationale groep van vier vrouwelijke kunstenaars die als doel heeft meer zichtbaarheid te geven aan kunst die door vrouwen is gemaakt. Maritsa van Luttikhuizen, een van de vaste leden van deze groep, zegt dat uit onderzoek blijkt dat de positie van de vrouwelijke kunstenaar nog steeds niet gelijkwaardig is aan die van de mannelijke kunstenaar. Hier wil ze samen met haar vaste collega’s Astrid Moors, Rolina Nell en Debbie Voerman verandering in brengen. Dit doen ze door enerzijds exposities te organiseren met vrouwelijke kunstenaars, waarin ook gastkunstenaars worden betrokken. Anderzijds organiseert de groep, lezingen, presentaties en rondetafelgesprekken met vrouwen uit het kunstenveld om meer inzicht te krijgen in deze problematiek en de maatschappelijke positie van de vrouwelijke kunstenaar.

Documentaire

De documentaire laat een eerlijk beeld zien van wat er allemaal komt kijken bij het maken van een tentoonstelling. Het behelst een tijdsbestek van anderhalf jaar. Met de weergave van vergaderingen, die humoristisch gemonteerd zijn. Het thema ‘witte wieven’ – mistflarden, die volgens legendes de geesten van vrouwen zijn, wordt uitgediept. Het fenomeen wordt door godsdienstwetenschapper / verhalenverteller Katja van der Kamp uitgelegd. Hiervoor reisden de kunstenaars naar het plaatsje Bierum dat boven in de provincie Groningen ligt. In Bierum zit de Bierumer School, een kunstenaarsresidentie, waar Rolina Nell woont en de artistieke leiding heeft.

Verder zien we de opbouw van de tentoonstelling in Enschede, interviews met de deelnemende kunstenaars, waaronder gastkunstenaar Ludmilla van der Spoel, en beelden van het creatieve proces in hun ateliers. De opening, een rondetafelgesprek, de afbouw enzovoort. De documentaire is zonder opsmuk gefilmd, afwisselend gemonteerd en maakt je als kijker deelgenoot van het hele proces. Het geheel is aan elkaar geweven door mysterieuze ‘witte wieven’ muziek.

Muziek

Wat opvalt is dat de muziek die wordt gebruikt in de film door mannen is gemaakt. Is dat een bewuste keuze? Maritsa van Luttikhuizen: We hebben geïnvesteerd in goede, passende muziek en niet zomaar voor een achtergrondmuziekje gekozen. De muziek is van de Rotterdamse componisten/muzikanten Ivo Paunov en Philipp Ernsting. Deze muziek vinden we kloppen bij de beelden. Uiteindelijk zou het natuurlijk niet uit moeten maken of iets door een vrouw of man is gemaakt. Het is ook een hardnekkige misvatting dat een feminist ‘anti-man’ is. Een feministische vrouw voelt zich gelijkwaardig aan een man, dat is alles. Een feminist kan dus ook best verliefd worden op een man en/of op kunst en muziek die gemaakt is door een man. We sluiten ook niet uit dat we in de toekomst mannelijke kunstenaars uitnodigen om mee te exposeren, maar daarvoor is het nu nog te vroeg.

Waar te zien

De film zal over een tijdje ook online te zien zijn, Informatie hierover komt op de website van about a woman te staan. Nu is de groep eerst nog bezig om de documentaire op een andere locatie te laten zien.

aboutawoman.nl

bierumerschool.nl

(van 1 t/m 30 oktober is hier de tentoonstelling ‘nachtwakers’ van Rosa Everts te zien)

www.xpo.nu

Kunstenaars en montage:

astridmoors.nl

maritsa.nl

www.rolinanell.nl

www.debbievoerman.nl

Gastkunstenaar
www.ludmillavanderspoel.com

Muziek:

www.ivopaunov.com

Philipp Ernsting, percussie

(ingezonden door Maritsa van Luttikhuizen)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.