In de Kralinger Hout is tijdens het CHIO altijd wel iemand van het Koninklijk Huis aanwezig. Wijlen prins Bernhard behoorde zelfs tot de deelnemers aan een springrubriek en de jonge prinses Beatrix joeg er als kind met een pony over de balken. Twee jaar geleden was ze nog de belangrijkste eregast, vergezeld van kleindochter Amalia, sinds 30 april kroonprinses.

door Han de Gruiter

Of koning Willem- Alexander dit jaar acte de présence zal geven, is een goed bewaard geheim, vermoedelijk om redenen van privacy en veiligheid. Hoewel? Liep eregast Pieter van Vollenhoven, de uit Schiedam afkomstige echtgenoot van prinses Margriet, hier niet eerder al vrank en vrij rond over het terrein van de Rotterdamsche Manège?

Van andere vorstenhuizen kreeg Rotterdam eveneens hoog bezoek. We noemen de Deense prinses Benedicte, haar collega prinses Nathalie zu Sayn-Wittgenstein , sinds jaar en dag deelneemster van formaat aan dressuurwedstrijden, en de Britse prinses Anne, dochter van koningin Elizabeth, in haar functie van presidente van de internationale hippische federatie, de FEI (Fédération Equestre Internationale). Haar opvolgster, prinses Haya, dochter van de Jordanese koning, tevens echtgenote van sjeik Maktoum Al Maktoum, liet zich op haar beurt weer niet onbetuigd als deelneemster aan de showjumping.

Toezichthouder Jan Peter
Behalve vorstelijke eregasten mocht het CHIO in de loop der jaren belangrijke politici en captains of industrie verwelkomen. Onder hen oud-premier Jan Peter Balkenende, maar die is dan ook lid van de Raad van Toezicht van het CHIO, en oudminister van Verkeer Tjerk Westerterp, maar die zat er weer als grote baas van de Optiebeurs, destijds een belangrijke sponsor in paardenland. Minister annex oudburgemeester Ivo Opstelten mocht al evenmin ontbreken, wat in niet mindere mate gold en nog geldt voor Achmed Aboutaleb, de huidige eerste burger van Europa’s grootste havenstad. Voor import- Rotterdammer Jan Kees de Jager, lange tijd minister van Financiën, kan het echter wel eens om pure liefde voor de paardensport zijn gegaan.

Spruitenkweker
De organisatoren zagen recentelijk interessante gasten als de actrice Joke Bruijs verschijnen, pianist Wibi Soerjadi, weerman Peter Timofeeff, zanger Jan Smit (een kleinzoon, tussen twee haakjes, van de roemruchte aanvalsleider van voetbalclub Volendam, Klaas Smit uit de jaren vijftig), Jort Kelder en Jessica Springsteen, dochter van zanger Bruce Springsteen, als deelneemster. Het is zomaar een greep en tal van Bekende Nederlanders kunnen anoniem op de tribune hebben gezeten doordat niemand hen daar in die onalledaagse entourage had verwacht. Misschien zat paardenhouder Hennie Huisman er wel eens tussen. Of Elfstedenwinnaar Henk Angenent, niet voor niks een spruitenkweker die tegenwoordig in paarden handelt en een verleden als dressuurruiter heeft. De Kralingse oud-tennisser Raemon Sluiter niet toevallig in dat hypische wild gezien? Best mogelijk, want het is er altijd gezellig, zeker in het Stroodorp, en wie die sfeer eenmaal heeft geproefd, lijkt er levenslang aan verslaafd. Try it yourself.

uitgelichte afbeelding: Wikipedia