Rapport Onderzoeksraad: vuurwerk vormt grootste probleem tijdens Oud & Nieuw

dec 12, 17 Rapport Onderzoeksraad: vuurwerk vormt grootste probleem tijdens Oud & Nieuw
  • Artsen pleiten voor algeheel verbod én voor vuurwerkshows

Op aanvraag van de 4 grote steden (de G4) heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid de afgelopen maanden onderzoek gedaan. De Raad geeft nu aan dat de risico’s tijdens de jaarwisseling onaanvaardbaar groot zijn en met name vuurwerk het grootste probleem vormt. Het in stand houden van de huidige wijze van de viering van Oud en Nieuw staat niet in verhouding tot wat de Onderzoeksraad ‘het gevaarlijkste moment van het jaar’ noemt. De raad adviseert echter om alleen riskant vuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. Uit registraties van onder andere de oogartsen blijkt echter dat dát vuurwerk maar ten dele verantwoordelijk is voor de ontstane letsels. Het nationale Vuurwerkmanifest blijft dan ook pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk afgestoken door particulieren.

Al jaren roepen artsenorganisaties, politieke partijen en de grootste verzekeraar Achmea via het nationale Vuurwerkmanifest op om een letsel- en schadevrij Oud en Nieuw te organiseren. Ruim 1.000 organisaties hebben zich bij het manifest aangesloten en 50.000 mensen hebben dit ondertekend. Zij pleiten echter voor het vervangen van al het consumentenvuurwerk door centrale vuurwerkshows. Ook siervuurwerk veroorzaakt veel letsel, leed en schade.

Vuurwerkmanifest
Oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen, initiatiefnemers van het nationaal Vuurwerkmanifest: “Jaarlijks zorgt de viering van Oud en Nieuw in z’n huidige vorm voor te veel letsel, schade en maatschappelijke overlast. Er kan dan ook niet meer worden gesproken over een feestelijke traditie. De letsels die wij ieder jaar weer zien worden echter niet alleen door knalvuurwerk en vuurpijlen veroorzaakt, maar juist ook door siervuurwerk dat door consumenten afgestoken mag worden.”

Alle organisaties en particulieren die de afgelopen jaren het Vuurwerkmanifest hebben ondertekend pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken én voor het alternatief van centrale vuurwerkshows. Ruim 1.000 organisaties en meer dan 50.000 Nederlanders hebben het vuurwerkmanifest inmiddels getekend, waaronder oog-, kinder-, en jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, spoedeisende hulp-artsen, de landelijke artsenkoepel KNMG, de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie en Achmea. Ook vanuit de dierensector en de politiek krijgt het manifest steeds meer steun. Organisaties en particulieren kunnen zich nog steeds online via www.vuurwerkmanifest.nl voor een verbod uitspreken.

(ingezonden mededeling Het Oogziekenhuis Rotterdam / Maaike van Zuilen – Philogirl)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws wekelijks

Uw gegevens zijn beveiligd en u kunt zich altijd uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief op "Uitschrijven" te klikken. Uw gegevens worden dan direct verwijderd. Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.

Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *