In de afgelopen zes maanden heeft de economie in onze stad een flinke klap gekregen. Het verhaal van het Rotterdamse voedselbedrijf Rechtstreex is een uitzondering hierop.

Rechtstreex biedt een alternatief voor het anonieme, industriële supermarkt-systeem. Samen met leveranciers en klanten wordt al jaren gewerkt aan een duurzame, transparante en lokale voedselketen. Iedere boer en maker heeft een gezicht en klanten genieten van verse, lekkere en gezonde producten. Klanten kunnen hun boodschappen online op www.rechtstreex.nl bestellen en later in dezelfde week op een afhaalpunt in de eigen wijk ophalen of laten thuisbezorgen. Zo wordt voedselverspilling vermeden en de korte voedselketen zorgt voor onderling inzicht en begrip en aanzienlijk minder negatieve gevolgen voor mens, dier en natuur. Inmiddels zijn er meer dan 50 afhaalpunten in Rotterdam en omgeving, waaronder een afhaalpunt op het adres Noordeinde 31 in Kralingen waar wijkchef Joke Stenvert elke woensdag vanaf 16.00 tot 19.00 uur klanten ontvangt en boodschappen uitdeelt.

Alternatieven
Vanaf dag één na de eerste toespraak van Mark Rutte in maart gingen veel consumenten op zoek naar alternatieven voor hun gebruikelijke bezoek aan een supermarkt. Er werd onmiddellijk veel gebruik gemaakt van het aanbod om boodschappen thuisbezorgd te krijgen. Een deel van de consumenten zocht naar oplossingen buiten de bekende supermarkten om. Met de visie op een alternatief voedselsysteem en de voordelen van een korte voedselketen heeft Rechtstreex in die tijd 3800 Rotterdammers overtuigd om lokaal boodschappen te doen. De afzet van de leveranciers is daardoor met 200% gestegen. Tientallen nieuwe makers en producenten werden opgenomen in het assortiment. Bovendien konden 20 nieuwe collega’s die hun baan verloren hadden, welkom worden geheten in het Verzamelpunt en Hoofdkwartier aan de Keilestraat. En de wijkchefs konden met hun gegroeide afhaalpunten alternatief inkomen genereren voor andere weggevallen activiteiten.

Stabiliteit
De ambitie van Rechtstreex blijft om zo veel mogelijk Rotterdammers over te halen om mee te doen aan de verandering, die het tot stand wil brengen. Als het woord gezamenlijk wordt verspreid en nog meer Rotterdammers overgehaald kunnen worden om lokaal boodschappen te doen, kan de werkgelegenheid in de sector in de eigen regio en de economische stabiliteit op lange termijn bevorderd worden.

Maarten Bouten
Eigenlijk was het de bedoeling om wijkchef Joke Stenvert woensdag 2 september te spreken. Echter, zij was helaas verhinderd. Xandra Daswani verving haar in het afhaalpunt Noordeinde 31 in Kralingen. Maarten Bouten deed het woord. Maarten was in 2013 medeoprichter van Rechtstreex. Waarom Rechtstreex? ‘Uit verbazing over de huidige voedselketen. Die is alleen gebaseerd op industriëJe efficiency. Men denkt dat jij het een cent goedkoper wilt. Het leidt tot uitputting van de bodem en gebruik van chemicaliën. Je schrikt je rot’. Rechtstreex creëert de lokale, duurzame voedselketen met ca. 120 boeren en makers in de regio, op maximaal 50 km afstand, de meeste zelfs binnen 20 km. Op www.rechtstreex.nl is te zien wie dat zijn. Maarten: “Bij alles wat we doen zijn we transparant!” Niet alle producten zijn biologisch, vaak kan er gekozen worden. Bepalend is wat de klanten willen.

En de kiloknallers? Maarten: “Men bedenkt niet dat men het niet wil.” Het assortiment van Rechtstreex bestaat uit ca. 1000 producten: groente en fruit, (diepgevroren) vlees, zuivel enz. De prijs? Altijd eerlijk, aldus Maarten. Op de site van Rechtstreex is te zien wat naar de boer gaat, wat de marge is en wat er aan BTW wordt betaald. Nogal transparant dus. Geen gestunt, geen kortingen. Rechtstreex is gefocust op Rotterdam en is daarbuiten gevestigd in Zuidwest Nederland.

Afhaalpunten Kralingen:
Noordeinde 31, Rotterdam kralingen@rechtstreex.nl, 06-53895854
Meer informatie over Rechtstreex en het lokale assortiment: www.rechtstreex.nl of www.rechtstreex.nl/kralingen


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.