Na 3 weken vakantie begin ik vandaag, maandag 17 juni, aan een nieuwe column. Mijn zoon Martinus komt zaterdag. Mijn laptop is ontzeld. Ontzeld, is dat een woord dat aanduidt dat er iets mis mee is? (wij hebben dit woord niet kunnen vinden. Zou ‘uninstalled’ worden bedoeld? Red.)

Ik kan dus al weken Radio Mozart niet krijgen. Met de TV is het ook mis. Frankrijk kan ik niet ontvangen. NRC/Handelsblad heb ik net uitgelezen. Als ik de krant uit heb, leg ik die op de groep waar ik mijn dagen doorbreng. Nu komt er prettige muziek uit een van mijn radio’s. We kijken soms naar een film. Er was een leuke film over oude treinen en trams. Er waren vroeger paarden die de tram trokken. Het was grappig oude stoomtreinen te zien. Er gebeurt hier eigenlijk nooit iets. Er wordt soms gestorven. Het warme eten is smakelijk. Er zijn 2 koks en wat los personeel. Na het eten gaan we naar onze kamers. Om 14.30 uur gaat onze zaal weer open. Nu praat de radio. Nu is er iets van Johan Wagenaar.

Dat is muziek om met aandacht naar te luisteren. Wat is er de laatste weken hier gebeurd? Ik kan mij niets herinneren. Zondag bracht het avondpersoneelslid een met blauw papier omwikkeld pakket. Er kwamen leuke dingen uit. Zoals een Titus Livius Romeinse geschiedenis met Franse vertaling. Ik heb het Utrechts gymnasium bijna afgelopen. Toch kregen wij op die school geen Livius. De Werkplaats van Kees Boeke (thans de ‘Werkplaats Kindergemeenschap’, in Bilthoven. Red.) had Livius ook niet. Welk gymnasium had hem dan wel? Een van mijn dochters leeft in een huis dat lijkt op mijn ouderlijk huis aan de Oudegracht 335. Het is Amerika. In Utrecht waren 2 kamertjes. Een was vol schilderijen en het andere was mijn museum. Ik ga niet vertellen wat er allemaal te zien was. Mijn papier lijkt vol en ik zet mijn handtekening.

Robin Adèr