Rotterdamse schilder herleeft in kunstproject

Er is een straat naar hem genoemd, hij was bestuurslid van de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (de voorloper van de Willem de Kooning Academie) en werd hij nou in Kralingen of in Rotterdam geboren? Zeker is in elk geval dat Charles Rochussen is begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk.

200ste geboortejaar
Charles Rochussen (1814-1894) werd precies 200 jaar geleden geboren. Zijn geboorteakte vermeldt Rotterdam, maar het is goed mogelijk dat hij ter wereld kwam in het buitenhuis dat de familie in de zomermaanden in Kralingen huurde. Hij begon al op jonge leeftijd te tekenen en schilderen en ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot een markante kunstenaar, ontwerper en illustrator. Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2014 herdenkt zijn 200ste geboortejaar met een kunstproject, waarin zowel de kunstenaar, zijn werk en tijd weer tot leven komen.

Rochussen Revived is een bewonersinitiatief van Monique Groeneweg, Dik Vuik, Arjen Baas en Willem van Hest. Met verschillende activiteiten laten zij zien wat de betekenis van Rochussen is voor Rotterdam:

Lezing 5 oktober
* Een lezing in de kapel van de Algemene Begraafplaats Crooswijk, Kerkhoflaan 1, gevolgd door een wandeling langs het graf van de kunstenaar en andere grafkunst op deze monumentale begraafplaats op zondag 5 oktober, van 11.00 tot 13.00 uur; * Een mobiele expositie over leven en werk van de kunstenaar in Rotterdam (o.a. Galerie Kralingen, Speeltuin Crooswijk, Pro Rege in Kralingen); * Een boekje over het werk van Charles Rochussen (in voorbereiding); * Een workshop van beeldend kunstenaar Willem van Hest in Pniël, Oudedijk 15, op maandag 29 september, aanvang 14.30 uur. Iedereen is welkom!

Charles Rochussen

Workshop 29 september
Rochussen 2014 in Pniël, Oudedijk 15 – maandag 29 september, aanvang 14.30 uur. Willem van Hest: “Rochussen heeft vaak zijn familie en zijn stedelijke omgeving als onderwerp gekozen. In de workshop wordt kort wat verteld over de kunstenaar, zijn leven en zijn tijd en worden een aantal van zijn werken getoond. Vervolgens schilderen of tekenen we naar aanleiding van onze eigen levens. Zoals Rochussen dat in de 19e eeuw deed, ontstaan nu actuele kunstwerken. Het idee is dat u bijvoorbeeld één of meerdere foto’s meeneemt van uw gezin, familie, wellicht foto’s waar uzelf op staat, van het huis waarin u bent opgegroeid, of van de stad waarin u leeft of hebt geleefd. De resultaten worden toegevoegd aan de Rochussen-expositie bij de lezing 5 oktober op de begraafplaats. Later verhuist de tentoonstelling naar Speeltuin Crooswijk, 4 en 5 oktober en naar Pro Rege tijdens het tweede weekend van de Kunstroute in Kralingen, 11 en 12 oktober. Deelname staat voor iedereen open en is inclusief materialen kosteloos”.

Het project Rochussen Revived gaat van start tijdens de 8e Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2014, en duurt tot eind dit jaar. Zie voor meer informatie: www.kunstroutekralingencrooswijk.nl

Bekijk hier het hele programma van Kunstroute Kralingen – Crooswijk

Kunstroute Kralingen crooswijk 2014