Roekeloze automobilist rijdt bejaarde dame dood

Justitie eiste onlangs zes maanden cel tegen de 24-jarige automobilist die september vorig jaar op de kruising van de Gerdesiaweg en de Boezemweg de 87 jaar geworden Margje Hakemulder doodreed. De beginnend automobilist uit het Oude Noorden reed vanaf de Warande over het Ammanplein en kruiste de Boezemweg, waar het slachtoffer op haar scootmobiel overstak op de zebra. Verdachte ontkent dat hij door een rood verkeerslicht reed. Maar volgens meerdere getuigen scheurde hij meerdere voertuigen links voorbij, die voor het rode stoplicht wachtten. Met 50 km/uur reed verdachte met zijn Opel Corsa over de kruising en vervolgens over de zebra, waar de vrouw overstak.

De eerder voor drugsdelicten en weerspannigheid veroordeelde chauffeur was bij het Pompenburg tien minuten voor het dodelijke verkeersongeval al door de politie staande gehouden en bekeurd voor gevaarlijk rijgedrag. De als drugsrunner bij de politie bekend staande bestuurder zou zijn rijbewijs in moeten leveren. De officier van justitie eist ook ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van anderhalf jaar. ,,Door roekeloos rijgedrag is een prachtig mens het leven ontnomen’’, las de aanklager voor uit de slachtofferverklaring van kinderen en kleinkinderen van de scootmobielrijdster, die kort na de botsing overleed aan hersenletsel.

De bestuurder voelt zich schuldig. ,,Ik had niet langs die auto’s moeten rijden. Ik zag haar niet. Ik wou dat ik daar op straat lag in plaats van haar. Ik wil nooit meer auto rijden. Ik hoef mijn rijbewijs niet terug’’, aldus de verdachte. Die durfde aanvankelijk ‘uit schaamte’ de nabestaanden niet aan te kijken. ,,Het lijkt of u geen verantwoordelijkheid voor het ongeval neemt’’, reageerde de rechter. Uiteindelijk draaide de aangeklaagde zich om op het verdachtenbankje en bood geëmotioneerd zijn excuus en medeleven aan. Verschillende nabestaanden raakten in tranen. Uitspraak over twee weken.

(van onze rechtbankverslaggever)