De gemeente Rotterdam wil een einde maken aan het terugkerende blauwalgprobleem in de Kralingse Plas. In 2012 is de bodem van de plas al eens gesaneerd, maar dat heeft niets geholpen. Met de provincie en het hoogheemraadschap is een nieuwe oplossing bedacht.

Volgens de gemeente zit het slib in de Kralingse Plas vol fosfaat. Dat levert een goede voedingsbodem op voor de bacteriën die stoffen afscheiden waar mensen ziek van kunnen worden.

Deskundigen hebben drie plannen opgesteld om de blauwalg aan te pakken. Besloten is om de waterplanten jaarlijks te maaien en de bacteriën te behandelen met waterstofperoxide en ultrasoon geluid. De maatregel kost jaarlijks 200.000 euro.

De gekozen maatregel is een stuk goedkoper dan het afdekken van de bodem met een laag zand. Dat zou volgens de gemeente 5,5 miljoen euro kosten, zonder de garantie dat de blauwalg nooit meer terugkeert.

De gemeente begint deze zomer met het maaien van de planten. Of de maatregel heeft geholpen, wordt na het zwemseizoen bekeken.

Via: RTV Rijnmond

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)