‘Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam noemt de gebeurtenissen van donderdag „een gitzwarte dag” voor Rotterdam. „Ik word er boos en verdrietig van. Ik voel het in m’n hele lichaam, tot in m’n tenen”, zegt hij in een verklaring op de website van de gemeente. ‘ Ik citeer De Telegraaf van afgelopen vrijdag 29 september.

‘Ook bij internationale media is er veel aandacht voor de schietpartijen in Rotterdam’, schrijft het Leidsch Dagblad. ‘De Britse omroep BBC en de Amerikaanse zender CNN brengen de incidenten als ‘breaking news‘ en zenden beelden uit van onder meer rennende mensen buiten het Erasmus MC. De Britse krant The Daily Mail spreekt van “massale paniek, terwijl doodsbange studenten, patiënten en gezondheidswerkers renden voor hun leven”. Ook onder meer de Indiase krant The Times of India, de Israëlische krant Jerusalem Post en de Franse zender BFM TV besteden aandacht aan de schietpartijen in Rotterdam.’ Officieus was Rotterdam echt even een wereldstad.

In alles wat ik er over gezien, gehoord, en gelezen heb, heb ik tot nu toe één vraag, eigenlijk een dubbele vraag gemist. Zelfs in de uitvoerige zakelijk-inhoudelijke reconstructie in de NRC van zaterdag (bijna 1500 woorden) kon ik zelfs tussen de regels die vraag niet vinden.

‘Wat heeft gemaakt’, aldus mijn eerste vraag, dat geen van de vele docenten die al die jaren contact hadden met Fouad L. niet opgemerkt en gemeld heeft dat aan de persoonlijkheid van die man enige speciale aandacht zou moeten worden geschonken? Hàdden ze misschien weinig of geen persoonlijk contact? Het huidige systeem van studiepunten halen en meerkeuzevragen als examens zou dat kunnen doen vermoeden. Maar, tweede vraag, Fouad zou zijn arts-diploma krijgen. Dat kan toch alleen nadat hij vele maanden als co-assistent stage heeft gelopen? Is aan de opleiders dáár ook niets opgevallen? Of schrijven regels tegenwoordig voor dat zulke ‘subjectieve’ overwegingen niet mogen meetellen in de beoordeling?

Student geneeskunde doodde donderdag 28 september een buurvrouw en haar dochter en een arts-docent. Rouwende mensen vrijdag 29 september bij de hoofdingang van het Erasmus MC. Foto: Donald Trung Quoc Don – Wikimedia Commons.

Ik ben vandaag als pensionado al ruim twintig jaar weg bij Erasmus MC, dus mijn vragen zijn niet retorisch: ik weet het echt niet. Het zou me daarom deugd doen wanneer een of enkele betrokkenen bij de zaak hier antwoord op mijn vragen zouden geven

  1. Git staat ook bekend als Zwarte Barnsteen omdat, net zoals bij barnsteen, een elektrische lading kan worden opgewekt door het over een wollen doek te wrijven. Aan verpulverd git, vermengd met water of wijn, wordt medische krachten toegedicht. Vanwege zijn diep zwarte kleur is de uitdrukking ‘gitzwart’ afkomstig van dit materiaal.

Hugo Verbrugh

PA. Op maandag 2 oktober: intussen zijn in de NRC en in Trouw gedegen artikelen verschenen waarin het onderwerp van mijn bovenstaande stukje in meer algemene zin besproken wordt.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.