Er kan vanaf zaterdag weer geschaatst worden in Kralingen. De pop up-ijsbaan die vorig jaar aan het Toepad verrees als winnaar van het Stadsinitiatief, staat er weer.

Schaatscrack Erben Wennemars maakte donderdagavond al reclame voor de baan, die vorig jaar 150.000 bezoekers trok. Hij noemde het op Twitter een “topinitiatief”.

Nipt voordat de baan open gaat voor publiek wordt er aan het Toepad nog een feestje gevierd.

Vrijdagavond viert de Rotterdamse Schaatsvereniging haar 50-jarig jubileum.

Vijftig jaar geleden richtte een trainingsgroepje voor ‘hardrijders’ de Schaatsvereniging Rotterdam op. In die tijd was er alleen nog maar kunstijs op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Toen werd er al gepraat over -en gedroomd van- een kunstijsbaan in Rotterdam.

In die 50 jaar groeide SVR uit tot een vereniging waar kinderen op jonge leeftijd kunnen leren schaatsen en skaten, een vereniging voor serieuze wedstrijdrijders, voor marathonschaatsers en voor recreanten van alle leeftijden.

Op 28 november a.s. zal Schaatsvereniging Rotterdam haar 50-jarig bestaan vieren op de Schaatsbaan Rotterdam (Leonidas complex aan het Toepad). Dat is dan ook de opening van het tweede schaatsseizoen van de Schaatsbaan Rotterdam. De volgende dag, op 29 november zal de baan open gaan voor het publiek en zullen vele (vorig jaar meer dan 100.000 bezoekers) schaatsers weer hun weg vinden naar deze baan.

Het jubileum staat in het teken van de jeugd met allerlei schaatsvormen zoals short-track, kunstrijden, en massa-starts op de 400 meter baan. Maar we vergeten ook onze helden uit het verleden niet: zo wordt het jubileum opgeluisterd door de aanwezigheid van Kees Verkerk, oud-wereldkampioen en erelid van de Schaatsvereniging Rotterdam.