Bibliotheek Rotterdam stuurde onlangs dit bericht de wereld in: Nooit te oud om te leren. Voor even weer terug in de collegebanken. Wiskunde moeilijk en saai? In vestiging Ommoord laten we zien dat dat juist niet zo is! Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan presenteert de collegereeks Schoonheid van de Wiskunde. In vier laagdrempelige colleges leer je dat wiskunde eigenlijk heel interessant is en bijna overal wel een toepassing vindt. De vier colleges hebben elk een afzonderlijk onderwerp en vinden plaats tussen 18 april en 9 mei.

Donderdag 18 april toog De Ster naar Ommoord en trof daar masterstudent ‘technische (toegepaste) wiskunde’ Bryan Versendaal. De opkomst was groot. Alle stoelen waren bezet. In de eerste plaats werd door Bryan de vraag opgeworpen ‘waar zit wiskunde in?’ De toehoorders wisten het wel. Bijna in alles, werd snel duidelijk. Denk aan het spoorwegnet, waarop heel veel treinen (op tijd) moeten rijden, zonder te botsen. Om dat goed te regelen moeten heel wat sommetjes worden gemaakt. Of de logistiek, zoals in en rondom de Rotterdamse haven. Of zelfs lesroosters. Iemand kwam met het begrip resonantie. Bouwwerken, bruggen en tunnels kunnen al gevolg daarvan spontaan instorten. Zelfrijdende auto’s die dat steeds beter doen door de zgn. deep learning. De stoel of tafel die niet wiebelt (3 punten in het platte vlak zijn voldoende, de 4e is overbodig). Eigenlijk allemaal verschijnselen waar we wel’s van hebben gehoord maar waar blijft de (theoretische) wiskunde? Bryan: “Wiskunde  = ja of nee òf onbepaald, oneindig tot de macht oneindig = oneindig en delen door nul = onbepaald – wiskunde = herkennen van patronen”. En dat laatste is volgens hem een officiële definitie. Ja, dat wilde De Ster horen. De wachtrijtheorie, we hebben er allemaal mee te maken, af en toe, kwam langs. Apparaten om MRI scans mee te maken zijn vreselijk duur. Een veel goedkopere variant is nu in de maak, met als bsasis de ‘unisotropic filtering’. Daaraan ligt een warmtevergelijkking ten grondslag. Deze week gaat het verder, zie hieronder.

College 1 op 18 april – Wiskunde in actie. In dit college kijken we naar veel praktische toepassingen in de wiskunde, zoals het voorspellen van het weer.
College 2 op 25 april – Kansrekening maakt rijk. Wist je dat we kansberekening gebruiken om aanslagen te voorspellen?
College 3 op 2 mei – Wiskunde: Vroeger en Nu. Loop samen door de geschiedenis van de wiskunde heen.
College 4 op 9 mei – Patronen en natuur. We staan stil bij het feit dat de natuur ons prachtige wiskunde laat zien.

Rechts Bryan Versendaal in gesprek met gepensioneerd wiskundeleraar Peter de Leeuw, na afloop van het college.

Locatie: Bibliotheek Rotterdam – vestiging Ommoord, Briandplaats 21
Rotterdam. De toegang voor bibliotheekleden is gratis, niet-leden betalen € 1,50 per college. De colleges zijn inclusief koffie en duren van 11.00 uur tot 12.00 uur. Je kunt tickets bestellen aan de balie van de bibliotheek of via de website van bibliotheek Rotterdam. Iedereen die wiskunde interessant lijkt, is welkom! Meer info: www.bibliotheek.rotterdam.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.