Officieel heten die etablissementen shishalounges, maar dat vind ik geen naam. Dat bekt niet lekker. Er komen er veel van in onze stad en natuurlijk ook in onze deelgemeente. Na de kikkererwt, de oliebol en de shish-kebab, zat dat er in.

Na de spijzen uit het oosten, het oosterse genieten. Maar nu ter zake. U weet wat dat is, een shishalounge? Hierbij zitten (veelal, maar niet altijd) mannen om een tafel waarop een waterpijp staat, waarbij de tuit ervan rondgaat, vaak met thee of frisdrank erbij. Veel mensen ergeren zich aan die, ik noem het maar shisha – shops. Waarom? Eigenlijk is het ontstaan van shishashops logisch. Direct na het openen van de heksenjacht op de roker in het café ontstond er een nieuwe behoefte aan een ‘rook-café’. Alleen de vorm was nog niet bekend. Zo ontstonden de rook-container, het inmiddels wijd en zijd bekend staande bushokje in de parkeergarage en de rookhoek in het café. En nu komt de shishashop: het ‘oosters’ antwoord op ons rookverbod, opgezet door ondernemende buitenlanders. Ze zijn gezellig en ook is gezorgd voor menig rapport, waarin je kunt lezen dat het ‘lurken’ aan een waterpijp niet ongezond is.

Ook is in de weinige shisha – shops die ik ken alcohol verboden, etc. Het enige probleem is – en dat ben ik met vele omwonenden eens – het parkeerprobleem. Door de grote behoefte komen er meer mensen op af dan voorzien. Maar de gemeente heeft nu eenmaal een bepaald parkeerbeleid. Hierbij worden alle belangen afgewogen en daardoor is de gemeente niet bij machte om zodra er een parkeerbehoefte ontstaat snel nieuwe parkeerplaatsen te maken. Overigens zie je bij steeds meer shishashops een zgn. valet-service, waarbij je je sleutels afgeeft aan een ‘bediende’ en je auto wordt weggezet. Ook shisha-shops passen zich dus steeds meer aan. Volstrekt legaal. En dat in tegenstelling tot onze gedoogde coffeeshops, waarbij illegaal ingekochte wiet ‘legaal’ wordt verkocht. Inderdaad, zoveel mensen zoveel maten. Ik heb dus niets tegen shishashops. Het parkeerprobleem lossen we ook wel op.

Eduard Schuringa