Donderdag 20 januari a.s. geeft wethouder Richard Moti in het Huis van de Wijk Pier 80 het startsein voor een grote publiekscampagne: “Jouw ticket naar…” Met deze campagne brengt de gemeente het Rotterdams Scholingsfonds breed onder de aandacht van alle Rotterdammers die willen bijleren voor een baan met meer toekomst. Zij kunnen met een scholingsvoucher ter waarde van € 2.500 hun bij- of omscholing betalen.

Wethouder Moti (o.a. Werk en Inkomen): “Met deze campagne willen we nog meer Rotterdammers wijzen op de mogelijkheden van het Scholingsfonds. Met een betere opleiding hebben mensen meer kans op een betere baan en daarmee op een beter leven. Om- of bijscholing is bovendien een belangrijk middel om de bekende mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken. We zien aan de ene kant dat sectoren als de bouw of de zorg staan te springen om personeel en aan de andere kant zien we een grote groep mensen die dolgraag in die sectoren aan de slag wil maar niet beschikt over de juiste certificaten of diploma’s. Het Rotterdams Scholingsfonds kan een grote bijdrage leveren aan de oplossing hiervoor.”

Positief effect
Het Scholingsfonds is in september 2020 van start gegaan en was oorspronkelijk alleen bedoeld voor werkzoekende Rotterdammers. Sindsdien hebben ruim 400 Rotterdammers met een ww- of bijstandsuitkering gebruikgemaakt van een scholingsvoucher. Ongeveer 34 procent kon daarna aan het werk in de zorg, en 22 procent in de IT. Ook gingen veel mensen aan de slag in de bouw (12%) en de facilitaire dienstverlening (14%). Moti: “Voor elk van deze mensen betekent dit persoonlijke vooruitgang: jezelf ontwikkelen, betaald werk en meedoen in de samenleving heeft een enorm positief effect op je algehele welbevinden. En op de mensen je omgeving, je gezin. Een goed opgeleide beroepsbevolking helpt ook de stad als geheel verder.”

Voor alle Rotterdammers
Een jaar na de start van het Rotterdams Scholingsfonds heeft het college van B&W besloten om de regeling uit te breiden. Nu kunnen niet alleen werkzoekenden, maar álle Rotterdammers van 18 tot 65 jaar een beroep doen op het Rotterdams Scholingsfonds. Moti: “Daarmee wordt het voor iedereen in onze stad financieel haalbaar om de juiste certificaten of diploma’s te halen. Met de campagne willen we dit aan de hele stad laten weten.” Op driehoeksborden worden de scholingsvouchers onder de aandacht gebracht. In de wijken van Rotterdam waar veel mensen wonen met weinig opleiding, zal de campagne extra zichtbaar zijn. Ook op social media wordt campagne gevoerd voor de scholingsvouchers.

Scholingsvoucher aanvragen

Het aanvragen van een scholingsvoucher verloopt grotendeels online, via www.scholingsvouchers010.nl. Rotterdammers die daarbij graag hulp willen, kunnen terecht in de bibliotheek of het Huis van de Wijk in de buurt. Een adviesgesprek met een scholingsadviseur van het Leerwerkloket Rijnmond is onderdeel van de aanvraag. Rotterdammers die nog niet goed weten welk beroep bij hen past en welke scholing daarvoor nodig is, kunnen ook op de website terecht. En daar een afspraak maken voor een advies met een deskundige.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.