“Rotterdam heeft in korte tijd een aantal dochters verloren”, aldus Patricia Ooms directeur Stichting Dona Daria. “Het wordt nu tijd dat Rotterdammers op staan en hun stem laten horen om dit soort geweld tegen vrouwen te stoppen en hun steun te betuigen aan hun nabestaanden”. In enkele weken werd Rotterdam eind dit jaar opgeschrikt door moorden op drie jonge Rotterdamse vrouwen: een 29-jarige vrouw in Zuidwijk, een studente in Kralingen en daarna de moord op de 16-jarige Hümeyra Öz. Voor Dona Daria, SPIOR, Emancipator en RADAR/IDEM is de maat nu meer dan vol. Met een stille tocht op zaterdag 29 december vroegen zij aandacht voor geweld tegen vrouwen.

Volgens onderzoek heeft 45% van de vrouwen en meiden boven de 15 jaar in Nederland te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. In ruim 90% van de gevallen is de dader een man. In 25% van de gevallen is de dader hun partner of ex-partner. Dat wil niet zeggen dat mannen geen slachtoffer kunnen worden van geweld, of dat alle mannen dader zijn, maar wel dat dit geweld nauw samenhangt met dominante en rigide verhoudingen tussen mannen en vrouwen, die dwars door alle lagen van de bevolking voorkomen. Een probleem dat door onder andere de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie gezien wordt als één van de grootste problemen van deze tijd en van epidemische proporties.

Initiatiefnemers Dona Daria, SPIOR, Emancipator en RADAR/IDEM riepen Rotterdammers op zich uit te spreken tegen dit geweld, het zwijgen te doorbreken door mee te lopen in een stille tocht in de avond van 29 december.

Meer foto’s hier

Meer foto’s hier

De tocht startte voorin de avond op het Colourmind plein, Werkhoefstraat 10 te Rotterdam en eindigde ruim een uur later bij het voormalige postkantoor aan de Coolsingel, waar de initiatiefnemers een verklaring overhandigden aan burgemeester Aboutaleb. Die meldde dat hij dagelijks zo’n 4 verzoeken krijgt om plegers van huiselijk geweld de toegang tot hun huis te ontzeggen.

De stille tocht werd gesteund door onder andere: Convent der Kerken Rotterdam, Mara, Samen 010, SKIN Rotterdam, NIG Rotterdam, LJG Rotterdam, Humanistisch Verbond Rotterdam, Sanatan Dharm net, boeddhistisch centrum Puntsok Chö Ling, Zadkine College, Albeda College, Hogeschool Rotterdam, Peace Penguins, Krachtvrouwen Oude Westen, Moeders met Talent, Rotterdammers met Talent, Gezondheidsvoorlichters, Urban Witches Rotterdam, Alacritas, Pressure Line en InMovement.

(ingezonden mededeling Dona Daria, bewerkt)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.