Ik ben nu al een poos in Suriname. En mensen vragen zich af wanneer ik weer terugga naar Nederland. Ik kan jullie uit die droom helpen en vertellen dat ik het zo ontzettend naar mijn zin heb in dit land. Ik hoorde onlangs iemand zeggen, in Nederland lopen de coronacijfers op. Maar in Suriname ook. Dus weet je wat het is? Corona is niet meer weg te denken uit de samenleving. Wat ik doe is toch nog genieten van de momenten dat we samen zijn in Suriname. Moet je horen. Mijn ouders hebben zes kinderen. Waarvan een deel in Nederland en een deel in Suriname. Enkele uit Nederland zijn afgereisd naar Suriname. Waaronder ik.

Wat bleek? Vier van de kids zouden in Suriname bij elkaar zijn. Toen heeft het vijfde kind van mijn ouders besloten om OOK naar Suriname af te reizen. Die dacht, we zijn daar dan bijna compleet, net als vroeger toen we kind waren. Dan ga ik ook. Ze heeft deze verrassing goed geheim weten te houden. Want mijn kids waren tijdens de Kerst bij haar een hele dag op bezoek. Toen vroeg mijn zoon nog aan mijn zus ‘heb je nog vakantieplannen?’ Haar antwoord was nee. Ze had haar ticket al in huis. Haar hele gezin deed mee met het grote geheim. Want mijn zus wilde ons echt verrassen om ook van de partij te zijn in Suriname. Wat bleek? Mijn jongste broer reisde op 28 december 2021 af naar Suriname met zijn gezin. Hij had al ingecheckt toen hij wandelde in dat gebied waar je spullen taxfree kunt kopen. Toen hij zijn partner ineens familiair naar iemand toe zag lopen. Mijn broer dacht, naar wie loopt hij zo familiair toe? Mijn broer had nog niks in de gaten. Pas toen hij dichtbij mijn zus en zijn partner stond dacht hij huh??? Wacht even? Wat doet mijn zusje hier? En hoezo? Want alleen als je op vakantie gaat kun je hier rondlopen. Je begrijpt dat toen het kwartje viel.

Het was een enorm moment. Van elkaar omhelzen en uitspreken, enz, enz. Dat was een ECHTE verrassing. Eenmaal in  Suriname dachten wij alleen mijn broertje op te halen van het vliegveld en ineens zagen wij ons zusje. Je begrijpt dat we elkaar in de armen vlogen. Huilen, lachen, praten, omhelzen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Wat bleek? Mijn zusje dacht, dit is het juiste moment om ook in Suriname te zijn want dan zouden we bijna compleet zijn. Gewoon like onze jeugdjaren. Onze broer August kon er echt niet bij zijn vanwege zijn werk, overmacht. Maar wij met z’n vijven hebben ontzettend van elkaar genoten. Veel gepraat, veel gelachen, veel gehuild. Kortom, het  was een fantastische tijd, om nooit meer te vergeten. 5 van de 6 kinderen van onze ouders waren 3 weken samen.

Weet je wat de reden was van mijn zus om ons te  verrassen? Ze zegt, we zijn als gezin pas weer compleet en laten alles uit onze handen vallen, als iemand van ons komt te overlijden. We reizen af om de ander te begraven (afscheid nemen). Mijn zus zegt, dan zijn we wel compleet maar in minder leuke omstandigheden. Iedereen loopt dan te huilen en verdrietig te zijn.

Maar nu waren we weer bijna compleet maar in een hele leuke setting. Voor herhaling vatbaar.

Lita Gunther


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.