De zichtbare leegte

Onlangs is de Rotterdamse beeldhouwer George Belzer (1937-2014) overleden. De voormalige Galerie ‘Blaak 10’, Witte de Withstraat 7-A, Rotterdam, eert deze inspirerende docent die jarenlang lesgaf aan de Willem de Kooning Academie met een tentoonstelling van zijn werk.

Dat werk is caleidoscopisch. Belzer werkte in uiteenlopende materialen, zoals aluminium, messing, koper, zijde, glas, perspex en hout. Ook de formaten van zijn vaak sobere sculpturen lopen sterk uiteen. Maar het caleidoscopische manifesteert zich vooral in de steeds weer eigenzinnige wijze waarop levenslange leitmotiven zijn uitgewerkt. Vrouw, vruchtbaarheid en (on)eindigheid van het leven, daar draaide het om, vandaar de titel ‘Van Gaia tot Charon’, oftewel van Gaia, de aarde, oermoeder, tot Charon, de veerman die de doden over de Styx zet.

Belzers vroege beelden ontstonden nog uit een compacte massa of werden gedreven uit metaal, maar dat naturalisme maakte al snel plaats voor abstracte ruimteverkenningen: strakke, massieve gepolijste ‘poorten’, lijnvormige sculpturen in messing die de ruimte structureren, bootachtige dragers van zacht wuivende zijde, die inderdaad doen denken aan een tocht over de Styx. ‘Belzer schrijft in de lucht’, zei iemand ooit, ‘hij maakt de leegte zichtbaar’. En dat klopt, want naarmate de tijd verstreek, werd zijn schrift ijler, strekte de ruimte daaromheen zich steeds verder uit en won zijn werk aan mystieke raadselachtigheid. Dat de aarde niet werd losgelaten komt vooral letterlijk naar voren in de speelse wijze waarop Belzer de laatste jaren uit bestaande pannen en potten van aluminium op geraffineerde wijze vrouwelijke symbolen als borsten en billen wist te drijven. Dat samengaan van aardse vruchtbaarheid en het onverbiddelijke einde daarvan, met zijn onwisse overtocht naar elders, bezielde George Belzer een leven lang. Zijn werk was eerder te zien in diverse galeries, bij Boijmans van Beuningen, tijdens de Kunstroute Kralingen- Crooswijk 2014 (Arte Concordia) en permanent in ‘Het Depot’ in Wageningen.

(ingezonden mededeling Corrie Belzer) Voormalige Galerie ‘Blaak 10’ Witte de Withstraat 7-A Rotterdam Van 15 februari tot 6 maart Open: di. t/m zo. 12.00- 18.00 uur en op afspraak