Evides Waterbedrijf adviseert klanten om waterleidingen na de vakantie meteen bij thuiskomst goed door te spoelen. Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat, loopt de kwaliteit terug. Door de kranen 1 minuut door te laten lopen, is het drinkwater weer vers.

Evides Waterbedrijf levert jaarlijks 154,7 miljoen m3 betrouwbaar drinkwater thuis. Kraanwater is een kwaliteitsproduct, waarbij – net als elk levensmiddel – de kwaliteit kan teruglopen. Tijdens een vakantie staat het water een tijdje stil in de binnenleidingen, waardoor de kwaliteit van het kraanwater iets terugloopt. Wanneer consumenten verzekerd willen blijven van vers en betrouwbaar drinkwater, is het advies om na de vakantie de leidingen goed door te spoelen. Dit kan door kranen en douche 1 minuut open te zetten. Evides raadt aan bij het doorspoelen het water op te vangen in een emmer of gieter. Zo kan het gebruikt worden voor bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes of voeden van planten, duurzaam!

Douche
Bij langdurige stilstand van kraanwater en temperaturen boven de 25°C gedijt de legionellabacterie. Deze kan bij inademing de zogeheten veteranenziekte – ofwel longontsteking – tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk om waterdamp in de lucht te voorkomen bij het doorspoelen van de douche. Dit kan door de douchekop in een emmer met een dweil erover te leggen of deze onder water te houden. Meer tips geeft Evides via haar website.

Geheugensteuntje
Dit jaar verspreidt Evides via haar eigen medewerkers kraanhangers met doorspoeltips. Deze kan aan de kraan gehangen worden, een geheugensteuntje bij thuiskomst na vakantie. De hanger is ook via www.evides.nl/kraandoorspoelen te downloaden.

(ingezonden mededeling Evides Waterbedrijf)