Het lag er dik bovenop

Op 8 juni 2016 overleed Robbert Jan Donker, beeldhouwer te Rotterdam-Kralingen. In de stad Rotterdam e.o. zijn in de buitenruimte veel van zijn beelden te vinden, zoals de beer (en glijbaan) op het schoolplein van de Kralingse Montessorischool.

Hij bedacht de zeer plaatselijke, persoonlijke en jaarlijkse onderscheiding genaamd de ‘Toffe Peer’. Voor beeldhouwer Robbert Jan Donker was het geen probleem om een peer in brons te maken. In 2012 startte de jaarlijkse uitreiking. Op donderdag 8 juni was Kralinger Dik Vuik aan de beurt. Zonder enig vermoeden wat hem boven het hoofd hing, was hij naar het atelier van zoon van Robbert Jan Donker en beeldhouwer Gregoir Donker aan de Anthonetta Kuijlstraat gelokt. Dat ging altijd zo bij de uitreiking van de Toffe Peer. Daaraan vooraf gaat een meestal lange toespraak, op donderdag jl. door vorige ‘winnaar’ (2015) Marius Huender. Pas aan het einde van de toespraak moet dan duidelijk worden wie is uitverkozen. Iedereen begreep dat al zo halverwege, behalve Dik Vuik. Terwijl het er zo dik bovenop lag!

Dik Vuik
Dik Vuik is een historicus met warme belangstelling voor zijn directe leefomgeving. Aan vele projecten over de plaatselijke geschiedenis van Kralingen en Crooswijk werkte hij mee, zoals, nog niet zo lang geleden, het project over de afgebroken Koninginnekerk en thans houdt hij zich bezig met de in 1943 in Crooswijk neergestorte Britse bommenwerper. Er zal daarover een boekwerk verschijnen en een monument zal worden opgericht. Ook werkt hij mee aan tal van plaatselijke culturele projecten.

Dik Vuik

In 2016 werd geen Toffe Peer uitgereikt. De reden zal duidelijk zijn. De familie Donker wil de draad toch weer oppakken en bedacht dat nog dit jaar een tweede Toffe Peer moet worden uitgereikt. Dik kreeg dus twee Toffe Peren, waarvan hij één mag houden en wie de tweede krijgt, mag hij bedenken.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]