Siebe Kramer (34) is een springruiter met ambitie. Hij rijdt landelijk, nationaal en internationaal tot en met Grand Prix niveau. Als winnaar van de Randstad cup, behaalde Siebe een wild card om vrijdag uit te komen op het CHIO Rotterdam, in de Zuid- Holland Cup springen. Al eerder won hij op het toernooi in Kralingen. Zijn doel is te gaan behoren tot de absolute top van ruiters die meedoen aan het WK, het EK of de Olympische spelen. Typerend voor zijn rijstijl is zijn plotselinge acceleratie, in snelheid is hij andere ruiters voor. Dat komt door mijn gedrevenheid, die slaat over op mijn paarden. Maar ik moet zeggen, daar heb ik dan ook de paarden voor.

In de ambities van de ruiter staat of valt alles bij het vinden van een paard dat zal kunnen presteren op het hoogste niveau. Siebe en zijn familie fokken zelf paarden, maar hebben zij op stal een paard dat zo uitzonderlijk goed is dat het Siebe naar de top kan brengen? Een korte geschiedenis van de familie Kramer, een familie van paardenfokkers.

Goede oren
Siebe fokt met zijn ouders en zus, Japke, zijn eigen paarden. Siebes’ ouders, Mariet en Wobbe, waren begin twintig toen ze een advertentie zagen staan in het AD, er stond een bouwvallige boerderij te koop in Oud-Beijerland. De twee hadden geen cent te makken, maar ze deelden een voorliefde voor paarden. Met geleend geld verlieten ze hun flat in Capelle aan den IJssel en kochten de boerderij om er een paardenfokkerij te beginnen. Dat was 41 jaar geleden, zegt Wobbe, ik was toen 21. We ploeterden een aantal jaren aan, totdat, op een avond… Bij de Irenebrug, richting Hillegersberg, waren mensen die paarden verkochten. Aanvankelijk ging Mariet daar langs om voor iemand anders een jonge hengst te bekijken voor een eventuele koop. In een klein onverlicht schuurtje zag ze een merrie staan en ze vroeg de eigenaren of ze het dier konden laten lopen. Deze sputterden tegen omdat het buiten donker was. Ze lieten het dier lopen op een weggetje tussen de bomen en Mariet ging op haar gehoor af en kocht het voor zichzelf. Ze had nog nooit zo’n lichtvoetig paard gehoord, het bewoog als een ballerina. We noemden het paard Cemeta en alle merries die zij voortbracht hebben een naam die eindigt op meta; Ladymeta, Gometa, Ellemeta.. Maar een van haar eerste veulens was een hengst, Kannan.

Kannan
Kannan werd vijfentwintig jaar geleden geboren als zoon van Cemeta, met het zaad van een succesvolle vader, Voltaire. Kannan bleek de kip met de gouden eieren te zijn voor de familie Kramer. Er was iets bijzonders aan dit paard, in de manier waarop hij alles aanbood en zijn gretigheid om foutloos te rijden, zegt Wobbe. Siebe herinnert zich hoe extreem oplettend Kannan was: toen we hem uit de trailer lieten stappen, op een parkeerplaats, vlak voor een wedstrijd, weigerde hij over de afgekalkte parkeervlakken te stappen. We moesten hem dan opnieuw uit de trailer laten op een plek zonder afgesloten lijnen. Kannan was uiteindelijk een paard dat een aanvankelijk middelmatige ruiter [Michel Hecart. Red.] grote overwinningen liet behalen.

Als springpaard won hij al op jonge leeftijd grote toernooien internationaal. Investeerders uit België en Frankrijk toonden belangstelling en kochten Kannan toen het dier vier was. Het ging om zoveel geld, en Siebe was nog te jong om met Kannan te kunnen rijden.

Kannan won op het hoogste niveau en is nu een van de meest geliefde dekhengsten ter wereld. Hij bezorgde de familie Kramer een wereldwijde reputatie als topfokkers. Tevens dekken de Kramers met de nazaten van Kannan, zijn bloed bleef in de fokkerij. Vele van zijn nazaten bleken succesvol op hoog niveau, zijn zoon Nino Des Buissonnets won op de Olympische spelen in Londen van 2012. Is het mogelijk om een uniek paard als Kannan opnieuw te fokken voor Siebe?

Dat is eigenlijk de puzzel waar we mee bezig zijn, zegt Wobbe. Tegenwoordig zijn het de sportieve resultaten van de voorouders van een veulen, embryo of toekomstig veulen waar kopers voornamelijk op letten. Het idee is dat wanneer je bepaalde paarden kruist, je dieren kunt fokken die alle kenmerken in zich hebben om succesvol te kunnen worden.

Karakter
Met een enkele dosis zaadcellen van een hengst naar keuze, kan je meerdere eicellen buiten de baarmoeder bevruchten. De cellen kan je bij een draagmerrie inbrengen, maar ook invriezen en bewaren voor wanneer een bepaalde combinatie succesvol blijkt te zijn. De familie Kramer fokt op dressuurpaarden en op springpaarden, ieder op specifieke fysieke kenmerken. Siebe: We proberen alle fysieke kenmerken van kampioenen te combineren. We concentreren ons op de merrie bloedlijn. Zelf rijd ik het liefst op merries, omdat ze van nature meer doorzettingsvermogen en concentratie hebben om te winnen. Maar hengsten kunnen dat evengoed hebben. Dat hangt af van de karaktereigenschappen van een paard en ook daar kun je op fokken, althans tot op zekere hoogte. Ieder paard heeft een karakter op zich, zelfs als het bijvoorbeeld gekloond is. Kannan heeft een speciaal vriendelijk karakter en dat hebben veel van zijn nazaten ook. Dat kan je zien, ze hebben dezelfde vriendelijke ogen. Karakter was bij Kannan van doorslaggevende waarde, opmerkelijk is dat hij fysiek te lange rechte onderbenen heeft om optimaal als springpaard te kunnen presteren.

Teamwork
Mariet, Siebe en Wobbe stemmen in dat Kannan eigenlijk een godswonder is. Bij toeval werd Kannan in hun stal geboren en sindsdien probeert de familie een paard te fokken dat hem evenaart. Dit is steeds bijna, maar nooit helemaal, gelukt. Als we een dergelijk paard opnieuw zouden krijgen, zou ik dat het liefst houden voor Siebe en niet verkopen, zegt Wobbe. Maar kan je een wonder reproduceren?

Siebe nuanceert dat een toppaard pas op zijn top kan presteren als ruiter en paard er beiden klaar voor zijn om op topniveau te presteren: het gaat zeker ook om de combinatie van ruiter en paard. Zelfs een buitengewoon paard zal niet bij iedere getalenteerde ruiter evengoed presteren. Ik werk toe naar goede resultaten, zodat ik mijzelf kan aanbieden voor de meest belangrijke toernooien en wanneer dat zo is, dan moet ik een paard jarenlang hebben voorbereid om op het juiste moment te kunnen pieken. Paarden kunnen dat zelden voor hun achtste jaar. Momenteel is het mogelijk dat ik zo’n paard al heb.

Siebe is zowel topsporter als topfokker: Hij leidt de springpaarden op en brengt ze naar een niveau dat ze verder kunnen komen naar de top. Hij legt door zijn sport contacten met kopers. Ook speelt de fokkerij nauwgezet in op de informatie die Siebe en zijn zus inwinnen in de sport die ze bedrijven. Zijn familie maakt zijn sportcarrière mogelijk. Zus Japke, die dressuurpaarden rijdt en traint, maakt de paarden van Siebe wedstrijdklaar zodat hij wekelijks kan meedoen aan nationale en internationale wedstrijden. De familie fungeert zo als een hecht team.

Wat ik het leukste vind om te doen? Dat kan ik niet zeggen. Het is een manier van leven,  mijn interesse in sport, mijn interesse om met dieren om te gaan. Om met ze te werken op een manier waarbij ikzelf nooit raak uitgeleerd.

Geluk
De paarden van de familie Kramer doen hun voorouders eer aan en de waarde van de dieren werd hoger door de tijd heen. Door hard te werken en geduldig te zijn, groeide de droom die Mariet en Wobbe hadden uit tot werkelijkheid. Op de vraag of Wobbe zijn succes had kunnen vermoeden toen hij ooit met fokken begon antwoordt hij:  ja, het klinkt misschien arrogant, maar dit is het idee dat ik toen al voor ogen had. Het is een manier van leven. Om met elkaar dat wat je op de wereld zet op te brengen en het dan te kunnen volgen.

Wellicht zijn de sportieve ambities van Siebe en het fokken van wonderpaarden eigenlijk geen doel op zich, maar een middel om een gelukkige manier van leven te kunnen leiden. Om te kunnen blijven dromen in een bestaan waarin succes niet gegarandeerd is. In ieder geval is Siebe een man om te volgen op het CHIO Rotterdam en daarbuiten, want hij lijkt te kunnen beschikken over de basis van waaruit een ruiter zich kan ontwikkelen naar een hoog niveau.

Joris Zee

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]