Zaterdagavond 29 december trakteert de Hoflaankerk haar bezoekers en andere geinteresseerden alweer voor het tweede jaar op rij op een Top2000-dienst. “Het is een hele laagdrempelige manier om de kerk dichter bij de mensen te brengen”, aldus predikant Ilse Hogeweg.

De Top2000 op Radio2 bestaat al jaren. De Top2000-diensten nog maar sinds 2013. Het idee ontstond toen vlootpredikant Fred Omvlee in 2012 werd gevraagd om voor het Top2000-journaal een stukje te ‘preken’ over Elvis Presley. De vlootpredikant ging de uitdaging aan en besloot naderhand een dienst in het leven te roepen met als basis Top2000-nummers. In 2013 werden de eerste Top2000-kerkdiensten gehouden en inmiddels staat de teller op meer dan honderd kerken, waar de Hoflaankerk er een van is. Trudy van As, een van de organisatoren: “Wij zijn als kerkgemeenschap altijd op zoek naar nieuwe concepten en Rotterdam had nog geen Top2000-dienst. Wij zijn in dat ‘gat’ gesprongen en zijn nog steeds de enige in deze regio”.

Geluk
Dat Kralingen en popmuziek hand in hand gaan, wisten we al. Het allereerste meerdaagse popfestival ooit in Europa was het Holland Pop Festival aan de Kralingse Plas in 1970. Daar speelden Santana, Jefferson Airplane, The Byrds, Pink Floyd en nog veel meer grote namen. Een aantal van hun nummers komen in de Top2000-dienst naar voren. Tijdens de Top2000-dienst maakt het orgel plaats voor de swingende band The Asian Connection. De muziekkeuze is oneindig. Het wordt dan wel de Top2000 genoemd, maar alle populaire muziek mag meedoen. Het thema van de dienst is ‘geluk’. Vooraf konden bezoekers hun favoriete nummers die aan het thema verbonden zijn met hun motivatie insturen. Een deel daarvan keert terug in de dienst. Andere nummers verschijnen in het kerkblad. Predikant Ilse Hogeweg: “Nummers die vorig jaar in de dienst zijn gebruikt, komen dit jaar niet terug. Dan vallen we in herhaling en er zijn in de loop der jaren zoveel mooie nummers verschenen, dus dat zou zonde zijn”.

Ilse Hogeweg, links en Trudy van As.

Geloof
De Top2000 zit vol nummers die een link hebben met het geloof. Denk aan het nummer ‘Walk on water’ van Beyoncé en Eminem of nummers van U2. Veel popliedjes gaan over liefde, hoop, verwachting en troost. Thema’s die ook in de kerk aan bod komen. “In een kerkelijke omgeving krijgt een popsong vaak een hele andere lading. Als je nummers op de radio hoort, sta je vaak veel minder stil bij de tekst. Tijdens zo’n dienst merk je dat de bezoekers door de teksten van de liedjes worden geraakt. De teksten worden tijdens de dienst geprojecteerd op een beamer, dus die zijn voor iedereen te volgen.”

Verbinding
In de Top2000-dienst wordt verbinding gemaakt tussen verschillende (muziek)generaties. Het is allemaal heel laagdrempelig. De popliedjes worden gebruikt om de boodschap van God uit de bijbel over te brengen in een taal die is aangepast aan de samenleving. Geloof is dus wel aanwezig in de dienst, maar het gaat vooral ook om de persoonlijke verhalen van mensen. De inhoud van de Top2000-dienst blijft een verrassing tot de avond zelf. Maar wie alvast in de stemming wil komen, kan op Spotify de afspeellijst van de vorige editie terugluisteren (Spotify – afspeellijst: Top2000Kralingen2017).

Datum/tijd/plaats
Datum: zaterdagavond 29 december. Tijd: 19.30 uur (inloop) / 20.00 uur (start dienst). Na de dienst afterparty met hapje en drankje. Locatie: Hoflaankerk, Hoflaan 1 – Oudedijk 2, 3062 AE Rotterdam (Kralingen). Toegang GRATIS, collecte na afloop.

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.