Er was eens een grote stad. Die stad lag aan het water en was zeer welvarend. Een havenstad, een sociale stad die goed voor haar mensen zorgde. Maar ook een stad die, als het moest, van zich af wist te bijten. Zo huisvestte deze havenstad een grote marinierskazerne, waar goed opgeleide vechters zaten. Op een dag kwam er oorlog. De vijand viel ons land aan en omdat die vijand bang was voor die jongens, werd die stad gebombardeerd. Platgebrand.

Niet alleen de haven en de kazerne: bijna de hele stad. Dat nooit meer, riep een gedeelte van de inwoners uit, toen de oorlog ten einde was. Weg met de vloot, weg met de mariniers. Zo ver kwam het niet: de vloot ging, maar de mariniers bleven. Het bleef gelukkig daarna rustig. Tot het einde van de vorige eeuw. Men wilde een Derde Stadsbrug over de Maas. En wel op de plaats waar de marinierskazerne stond. De Van Brienenoordbrug mocht niet meer gebruikt worden voor stadsverkeer. En weer hoorde je ze. De mensen die de marinierskazerne weg wilden. Juist op die plek moest de stadsbrug komen: goed aan te sluiten op de weg naar het Rivium en de Maasboulevard. Een bedrijvenpark, sportvelden, begraafplaatsen, alles mocht er. Weg met die kazerne.

Toen ook het Amerikaanse leger aangaf haar militaire opslaggebouw bij die kazerne te willen vestigen, werd men echt pas kwaad. Ongehoord, een militaire kazerne in de binnenstad! Maar ook die onrust ging voorbij. Er gebeurde niets, geen brug en geen Amerikaans oorlogsmagazijn. Alles bleef zoals het was. Gelukkig maar, zeiden de meesten, die kazerne hoort eigenlijk bij onze geschiedenis. Lees de plaatsnamen maar op het monument voor de Marinier op het Oostplein. Het Oostplein, de plaats waar de kazerne eerst stond. Vlak bij de VOC haven, waar de oorlogsschepen gemaakt werden, bij ‘s-Lands werf. Maar nu gaat er weer wat gebeuren. Nu valt Den Haag ons aan. Nu wordt van rijkswege de marinierskazerne, de Van Ghent kazerne toch gesloten. In 2019 al. Hoe durven ze. Blijf van die kazerne af. We zijn ervan gaan houden. Nu gaan wij vechten!

Eduard Schuringa