Voor Van Smartlap tot Opera, het traditionele meezingfestijn en sluitstuk van Operadagen Rotterdam op de Koeweide in Rotterdam-Crooswijk, zag het er zondagmiddag 27 mei, kort voor de aanvang, niet zo best uit. De lucht werd steeds donkerder en het spetterde reeds. De inleiding van een enorme wolkbreuk? Men was druk in de weer met dekzeilen voor de musici en vooral de muziekinstrumenten en menig bezoeker had zich al helemaal in plastic gehuld. Allemaal niet nodig want het onweer bleef weg.

Foto’s

Op de foto’s, in volgorde van ‘opkomst’: JaJa-Opera bracht de bezoekers alvast in de stemming, voor de officiële start van het evenement –  Els Kuijper was tot vorig jaar voorzitter van Van Smartlap … en nam toen in tranen afscheid. Gelukkig was ze er dit jaar bij, zo te zien in goede doen en dus waarom niet op de foto met Joop Brands, een van de organisatoren?  –  De staande dame met de hobo blies langdurig de goede noot (G?) het orkest in, voor de (af)stemming  –  Bedenkster en inintiatiefneemster van Smartlap …  Anna Paerel, met rode hoed en bloem met parel(!) zong mee met het Rotterdams Operakoor  –  Dave van der Wal bleek weer een voortreffelijke presentator, die ‘off-stage’ uit z’n dak ging  –  Wennen we ooit aan het muziekbeest Paula van Wanrooy? Nee, nooit! Of je wilt of niet, met haar beland je in een muzikale rollercoaster  –  Crooswijker Klaus Oordt was, aan zijn (rode) T-shirt te zien, ingelijfd door de Bewonersgroep Slachthuisterrein  –  De mannen van de beveiliging liepen ontspannen rond. Meezingen deden ze niet  –  Wat fijn als je zus in de buurt is met een slokje, als je je hebt verslikt in de zoveelste pringle  –  Crooswijkers Sonja Hoppenbrouwer en Johan Bontje zijn een voortreffelijk danspaar en houden dus van muziek. Johan heeft ook een zwak voor (kleine) hondjes  –  Drie zangeressen van JaJa-Opera op een rij, v.l.n.r. Eline van den Hout, Nadia Post en Anouk van der Ploeg  –  Bariton Ago Verdonschot weet ook wat dirigeren is  –  Het Koninklijk Huis is er spaarzaam mee: de balkonscene.

Bekijk hier de fotoreportage

Bekijk hier de fotoreportage

De bezoekers van Van Smartlap … werden getrakteerd op twee  –  De familie Van Wanrooy is nogal muzikaal, zo blijkt (www.zusjesvanwanrooy.nl) . Accordeoniste Paula speelde een spannend duet met haar nichtje Juanita, dochter van haar zus Anny, op viool  –  Sterfotograaf Winish Chedi kwam iets later, want hij moest eerst aan fitness doen  –  Het kleine meisje met het rode haar en in het roze jurkje deed nogal denken aan ‘Annie’,  muziekfilm uit 1982  –  De halsketting van Els Kuijper raakte verstrikt in een boeket bloemen  –  Kordate Anneke Strasters wijst Wilma Nieuwdorp op iets wat kennelijk van belang is. Anneke en Wilma maken deel uit van de onvolprezen Bewonersgroep Slachthuisterrein. Zonder die bewoners is er gewoon geen Smartlap …  –  Het meezingfestijn werd besloten met ‘Je nooit loopt alleen’, dat massaal en, waar mogelijk, staand met heen en weer zwaaiende armen, werd meegezongen door de bezoekers.  Het kan ook zonder Lee Towers  –   Anneke Strasters en Els Kuijper vielen elkaar in de armen toen de laatste klanken wegstierven  –  Zusjes Anny en Paula van Wanrooy gingen er nog even mooi voor staan. De een hoogblond en de ander gitzwart? Puur natuur! Vraag het ze zelf  –  Evenals vorig jaar bleven nog heel wat mensen nog even hangen op de Koeweide. Het was zulk lekker weer en Bert Swijnenburg van Restaurant Brazzo ging gewoon door met schenken en draafde rond met broodjes kroket en bakjes friet  –  Op de foto met het drietal: Alice, Ria en Mees. Ria is over uit Australië(!). Op de laatste foto (weer) Alice en Dymphna. Pardon? Wil u dat even spellen mevrouw? Dat deed de goedlachse dame uit Den Haag.

Hieronder de achterzijde van de folder die was verspreid. Ook was een ‘meezingkrant’ gedrukt, met teksten van vooral smartlappen.

Bekijk hier de fotoreportage

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.