Sport en gezondheid voor een vitale wijk

Door: Amel Bali

KRALINGEN-CROOSWIJK – Sport en gezondheid staan hoog op de agenda in Kralingen-Crooswijk, dat blijkt ook uit de gebiedscommissievergadering van afgelopen donderdag. Bewoner José Klaassen sprak de gebiedscommissie toe over de eventuele komst van een gezondheidscentrum in Kralingen-Crooswijk en bewoner André Wasiman wil graag ondersteuning voor het lanceren van een project om multiculturele meiden in de wijk aan het voetballen te krijgen.

De eventuele komst van een gezondheidscentrum in Crooswijk staat volgens voorzitter Rens van Overdam op de politieke agenda. Er moet nog gekeken worden naar een locatie. Een mogelijkheid zou bijvoorbeeld Schuttersveld kunnen zijn. “Tegenwoordig wordt er multifunctioneel gebruikgemaakt van accommodaties.” Commissielid Paulette Verbist geeft aan dat een werkgroep zich heeft zich voorgenomen om te gaan kijken naar een bestaand gezondheidscentrum om een beeld te krijgen en daarna een conceptadvies te formuleren. Dit conceptadvies zalt tijdens een komende gebiedscommissievergadering besproken en daarna aangeboden worden aan de wethouder. Daarop reageert Klaassen verontwaardigd: “De afgelopen jaren is het gezondheidscentrum vele malen voorbij gekomen. Ik verbaas me erover dat men zich nu nog moet gaan oriënteren.” Verbist geeft aan dat niet iedereen al zolang lid is van de gebiedscommissie en dat de tijd nu rijp is voor oriëntatie. Het onderwerp ligt al jaren in de ijskast, omdat niet alle huisartsen even enthousiast waren over het plan. “De huisartsen dienen het initiatief te nemen. In het begin was er weinig animo bij hen, maar eindelijk staan alle neuzen nu dezelfde kant op. Het is nu belangrijk om de juiste locatie te vinden”, zegt commissielid John van Assendelft.

Multiculturele meidenvoetbalclub

Een van de andere insprekers van de avond is André Wasiman, een voormalige profvoetballer, die onder andere speelde bij SVB Excelsior en FC Eindhoven. Hij wil graag zijn passie voor het voetbal overbrengen op de jeugd en met zijn kennis, contacten en ervaringen, specifiek meiden met met name een multiculturele achtergrond, stimuleren in het sporten en dan vooral voetbal. Hij vraagt de gebiedscommissie om hem te steunen, daar waar mogelijk. Vooral op financieel vlak is er nog aardig wat nodig. “We leggen de focus op de meisjes, omdat er voor de jongens al veel is voorbereid. Voor  de meisjes met een multiculturele achtergrond is de drempel om te sporten en vooral voetballen heel hoog. Wij proberen hierin te participeren door heel laagdrempelig de meisjes door middel van voetbal en  lifestyle te motiveren om te gaan sporten. Ook de ouders worden hierbij betrokken”, legt Wasiman uit. Het is de bedoeling van dit project dat de meiden via schoolsport geworven zullen worden. Afgelopen jaar is er al een pilot gedraaid in Kralingen waarbij er 40 meisjes zijn benaderd. Deze meiden hebben inmiddels al een team gevormd en voetballen samen. Het project wordt ondersteund door plaatselijke voetbalclub HOV. De meiden die uiteindelijk mee zullen doen, mogen gebruik maken van de faciliteiten van HOV. De gebiedscommissie ontvangt het plan positief. Volgens commissielid Oktay Ünlü is er zeker animo voor dit project. “Veel gezinnen hebben het niet breed en voor sommige kinderen kan sport zelfvertrouwen geven. Met Crooswijk Got talent hebben we parels ontdekt. Ik weet zeker dat u ze er ook uit kunt halen”, voegt Ünlü toe. Commissielid Debora Fernald vindt dat je het ijzer moet smeden als het heet is. “Wanneer er een bewonersinitiatief ingediend wordt, kunnen we als gebiedscommissie altijd met een bepaald bedrag supporten, anders wordt het een toekomstplan.” Fernald stelt voor om Wasiman in contact te brengen met leerlingen. Het idee wordt enthousiast ontvangen.

Volgende vergadering

De volgende vergadering van de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk zal plaatsvinden op donderdag 17 oktober, in Plays2Be, Crooswijksestraat 93, Rotterdam-Crooswijk. Aanvang: 20.00 uur. Zie vanaf vrijdag 11oktober voor de agenda en de stukken: www.rotterdam.nl/wonen-leven/kralingen-crooswijk


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.