In november van het vorige jaar startte Patrick Schoonackers als wijkagent in Kralingen. Het gebied waar hij verantwoordelijk voor is wordt begrensd door de Vlietlaan, Oudedijk, Willem Ruyslaan en Oostzeedijk Beneden. Hij surveilleert op een stoere mountainbike, ‘hufterproof’, met maar liefst 14 versnellingen. Zijn uitvalsbasis is m.i.v. 14 september a.s. het nieuwe politiebureau aan de Boezembocht 23. Het bureau aan de Boezemsingel zal per die datum gesloten zijn.

Patrick, 48 jaar, wilde eigenlijk van jongs af aan bij de politie óf sportinstructeur worden. Hij moest als jongeling nog zijn militaire dienstplicht vervullen (‘opgeschort’ m.i.v. 1 mei 1997) en dat leidde tot 9 jaar bij het Korps Mariniers. Hij werd uitgezonden naar Cambodja en naar wat toen nog Joegoslavië heette.

Sociaal
Het werk van een wijkagent bestaat niet alleen uit ‘boeven vangen’ maar ook uit het tackelen van sociale problemen. Daarbij kan de hulp in worden geroepen van zgn. ketenpartners, zoals bijvoorbeeld woningcorporaties, de gemeente en buurtpreventieteams.

Reageren op meldingen van overlast door bijvoorbeeld jeugd, uitgaanspubliek en studenten behoort tot het takenpakket. Steeds bij de aanvang van de dienst kijkt Patrick wat er in ‘het systeem’ is gezet. Wordt er in een bepaalde buurt veelvuldig ingebroken? Dan zal daar zijn aandacht naar moeten uitgaan.

Fouilleren
In het gebied waar Patrick werkzaam is mag preventief worden gefouilleerd. Dat is veelzeggend. Dat gaat het over iets heel anders dan overlast, namelijk criminaliteit. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de ‘professionals’ en de ‘beginners’. In het laatste geval kan dat leiden tot inschakeling van Jeugdzorg. In het geval van een criminele jeugdbende wordt ‘groepsaanpak’ toegepast.

Melden!
Patrick kan te allen tijde de hulp inroepen van collega’s. Als er iets onmiddellijk moet worden opgelost en hij dat niet in z’n eentje kan. Bij zijn gewone wijkwerk kan hij dieper op op de zaken ingaan. Hij bindt de bewoners van Kralingen op het hart om toch vooral te melden als ze ergens mee zitten. Dat kan via 0900-8844 en als het meezit binnen niet al te lange tijd ook met Twitter. Patrick: ‘Ik wil hier voorlopig blijven. Ik heb het naar mijn zin’

Josaiha, 3 jaar, kwam langs met zijn moeder. Volgens haar was haar zoon nogal beducht voor politieagenten maar na de kennismaking met wijkagent Patrick Schoonackers moet dat over zijn, toch?

Spreekuur
Patrick meldde onlangs nog dat hij samen met de wijkagenten Nicole van Hartingsveldt (Jaffa Zuid-Vredenoord) en Dirk Meijndert (Jaffa Noord- Jerichobuurt) een spreekuur in de wijk gaat doen. Hierbij zullen meerdere netwerkpartners aansluiten. Zoals iemand van Woonstad en Yvonne Homberg, wijknetwerker Kralingen-West. Dit spreekuur is van 11.00 tot 12.00 uur in de Huiskamer van de Wijk aan de Ommoordsestraat 12 (Berkelplein) in Kralingen.

Het spreekuur is op de woensdag van de oneven weken.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.