Ik heb er laatst op een feest een discussie over gehad. Iemand gaf een mooi antwoord. Die zei: regels zijn er om structuur te geven. Toen dacht ik: ja, hij heeft gelijk. Zonder regels zou het een complete chaos worden. Maar waar de schoen bij mij wringt is: de regels die de oude generatie ons voorhielden. Vaak doen wij dingen omdat het zo hoort. Ik gaf aan dat ik al van jongs af aan iets had met regels. Die waren er inderdaad om na te leven maar ik nam ze niet klakkeloos over. Ik ging er fijntjes over nadenken. En als ik dacht, nee dat ga ik anders doen, dan deed ik dat ook. Ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb. Ik stortte me niet als een blinde in van alles. Ik ging wel degelijk nadenken. Ik vroeg me af: waarom?

De oude generatie heeft ons heel veel geleerd. Die dingen nemen wij als vanzelfsprekend over, zonder ons af te vragen: waarom? Dat gedrag heb ik dus altijd al waargenomen en ik zie dat kinderen net kopieermachientjes zijn. Daarom roep ik altijd: ouder, wees je bewust van de dingen die je doet, want je kinderen zien dat en nemen dat als vanzelfsprekend over.

Om terug te komen op de oude generatie, daar valt ook de kerk onder. De kerk heeft ons heel veel voorgehouden. Dat mag niet en dat mag en dat mag niet. Ik kan nog steeds vuurrood worden als ik aan de kerk denk die een voorbeeldfunctie had in de samenleving. Je ging zelfs als je wist dat je iets niet goed gedaan had naar de kerk om je verhaal te doen, om te biechten. Aan de andere kant van het gordijntje zat dan de geestelijk leider die je soms veroordeelde, waardoor jij je nog beroerder voelde. Maar je ging wel.

Waar ik mij nu heel boos over maak is het grote schandaal van de rooms katholieke kerk dat aan de grote klok werd gehangen, tot verbijstering van eenieder. De samenleving schrok omdat kwetsbare kinderen door de geestelijk leiders werden verleid tot seksuele handelingen, tegen de wil van de kids. Trouwens, wat heb je te willen? Je durft niet tegen te stribbelen want het is wel de geestelijke leider waar wij tegen opkijken die zijn macht heeft misbruikt. Ik ben daar zo boos over. Omdat wij mensen kwetsbaar zijn en opkijken tegen de kerk. De kerk die weet het wel. De kerk heeft het op een rijtje. De kerk, daar kun je op rekenen. Niet dus. Van de week is zelfs de rechterhand van de hoogste geestelijk leider, de paus, uit zijn functie gezet. Omdat naar buiten kwam dat ook hij kwetsbare kinderen heeft misbruikt. Volg je onderbuikgevoel. Als je denkt, dit klopt niet …, dan klopt het inderdaad ook niet.

Lita Gunther

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]