Volg je onderbuikgevoel …

jul 04, 17 Volg je onderbuikgevoel …

Ik heb er laatst op een feest een discussie over gehad. Iemand gaf een mooi antwoord. Die zei: regels zijn er om structuur te geven. Toen dacht ik: ja, hij heeft gelijk. Zonder regels zou het een complete chaos worden. Maar waar de schoen bij mij wringt is: de regels die de oude generatie ons voorhielden. Vaak doen wij dingen omdat het zo hoort. Ik gaf aan dat ik al van jongs af aan iets had met regels. Die waren er inderdaad om na te leven maar ik nam ze niet klakkeloos over. Ik ging er fijntjes over nadenken. En als ik dacht, nee dat ga ik anders doen, dan deed ik dat ook. Ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb. Ik stortte me niet als een blinde in van alles. Ik ging wel degelijk nadenken. Ik vroeg me af: waarom?

De oude generatie heeft ons heel veel geleerd. Die dingen nemen wij als vanzelfsprekend over, zonder ons af te vragen: waarom? Dat gedrag heb ik dus altijd al waargenomen en ik zie dat kinderen net kopieermachientjes zijn. Daarom roep ik altijd: ouder, wees je bewust van de dingen die je doet, want je kinderen zien dat en nemen dat als vanzelfsprekend over.

Om terug te komen op de oude generatie, daar valt ook de kerk onder. De kerk heeft ons heel veel voorgehouden. Dat mag niet en dat mag en dat mag niet. Ik kan nog steeds vuurrood worden als ik aan de kerk denk die een voorbeeldfunctie had in de samenleving. Je ging zelfs als je wist dat je iets niet goed gedaan had naar de kerk om je verhaal te doen, om te biechten. Aan de andere kant van het gordijntje zat dan de geestelijk leider die je soms veroordeelde, waardoor jij je nog beroerder voelde. Maar je ging wel.

Waar ik mij nu heel boos over maak is het grote schandaal van de rooms katholieke kerk dat aan de grote klok werd gehangen, tot verbijstering van eenieder. De samenleving schrok omdat kwetsbare kinderen door de geestelijk leiders werden verleid tot seksuele handelingen, tegen de wil van de kids. Trouwens, wat heb je te willen? Je durft niet tegen te stribbelen want het is wel de geestelijke leider waar wij tegen opkijken die zijn macht heeft misbruikt. Ik ben daar zo boos over. Omdat wij mensen kwetsbaar zijn en opkijken tegen de kerk. De kerk die weet het wel. De kerk heeft het op een rijtje. De kerk, daar kun je op rekenen. Niet dus. Van de week is zelfs de rechterhand van de hoogste geestelijk leider, de paus, uit zijn functie gezet. Omdat naar buiten kwam dat ook hij kwetsbare kinderen heeft misbruikt. Volg je onderbuikgevoel. Als je denkt, dit klopt niet …, dan klopt het inderdaad ook niet.

Lita Gunther

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)


1 reactie

 1. Naam bekend bij redactie /

  Ik vind het een zeer kortzichtig verhaaltje over de oudere generatie en de kerk, waarbij ik mij natuurlijk behoorlijk gekwetst voel. Echt geschreven door iemand die nog niet volwassen is geworden en nog steeds tegen alles aan wilt schoppen wat niet in haar straatje past. Ja, de oudere generatie heeft de kinderen veel mee willen geven en dat zal generatie op generatie gewoon doorgaan. Het zijn goede en slechte dingen, ook in het heden. Een opgroeiend kind heeft gedragsregels nodig om tot een evenwichtig en liefdevol kind te kunnen uitgroeien en die dan later zelf keuzes kan gaan maken bij de groei naar volwassenheid.

  Ook de kerk heeft in het verleden een positieve bijdrage daaraan willen geven en nu ook in het heden. De biecht in de R.K. kerk heeft toentertijd wel degelijk een functie gehad. Waarom zitten de wachtkamers tegenwoordig zo vol bij de psychologen en psychiaters?? De kerk als zodanig is een instituut waar het geloof wordt beleden, waar waarden en normen worden aangedragen en een manier om in het leven te staan en daar invulling aan te geven. En daar is niets mis mee…, aan jou de keuze…. maar respecteer de anderen die zich met een geloofsgemeenschap willen verbinden.

  Maar de kerk als instituut bestaat nu eenmaal uit mensen met goede en slechte eigenschappen, dat geldt ook voor priesters, dominees, voorgangers… Ja, het is een zeer slechte zaak…. .dat er in de kerk seksueel misbruik is geconstateerd. Het is niet alleen in de R.K. Kerk maar in alle kerken van verschillende geloofsgemeenschappen. Helaas gebeurt het ook nog steeds in kinderdagverblijven, zwembaden, bij sport, etc., teveel om op te noemen, je leest het geregeld in de krant of hoort het op de TV, dus nog steeds van deze tijd ! We hoeven niet met een vingertje naar het verleden te wijzen wat er toen allemaal fout ging… het gebeurt nog steeds heden ten dage, overal…

  Het zal van volwassenheid getuigen als je eens zelf voor de spiegel ging staan en je afvraagt hoe jij op dit moment in het leven staat en invulling daaraan wilt geven.
  Respecteren wij elkaar, ook de andere generatie? Hoe ga je met elkaar om? Wat zijn jouw normen en waarden…. Het huidige leven is ook geen rozengeur en maneschijn waarin helaas nog weinig respect is voor elkaar en waar o.a. drugs en seks hoogtij vieren…

  Het zal goed zijn om eens meer respect en zorg voor elkaar te tonen, ook voor de ouderen, in plaats van een ander steeds maar te bekritiseren. Dan zal de huidige wereld een stuk vriendelijker eruit gaan zien.

  Naam bekend bij redactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *