‘Mensen leven voor die tuin’

De Rotterdamse volkstuin staat onder druk, onlangs kregen verschillende volkstuincomplexen in Rotterdam de mededeling van de gemeente dat ze binnen 10 jaar weg moeten. Rotterdammer Hugo Schepers is sinds drie jaar enthousiast volkstuinder bij Volkstuindersvereniging VTV de Venhoeve in Kralingen. Dat de volkstuin waarschijnlijk zal verdwijnen kwam bij hem en andere tuinders als een klap binnen. “Mensen leven echt voor die tuin, het is een gemeenschap met veel hechte relaties, als de tuin weg is zal dat sociale ook wegvallen.’’

Betaalbare buitenruimte met sociale cohesie
Hugo woont zelf in een kleine bovenwoning in Rotterdam-West zonder balkon. Hij houdt van de stad, maar in de zomer is hij bijna elke dag op de volkstuin.
“Op een zomerse dag wordt het in mijn woning in de stad bijna 40 graden en een woning met een tuin is niet 1-2-3 gevonden met mijn budget”, legt hij uit.
Voor hem en voor veel kleinbehuisde stadsbewoners biedt de volkstuin een betaalbaar buitenverblijf. Daarnaast is er op de volkstuin de sociale cohesie die in de stad vaak gemist wordt door de tuinders. “Ik was hier een week en toen had ik al meer sociale contacten dan in de flat waar ik al 5 jaar woon’’, aldus volkstuinder Dick, die sinds een jaar een volkstuintje heeft bij de Venhoeve. Hugo bejubelt het dorpse karakter waarbij mensen naar elkaar omkijken in de tuin en elkaar steunen in bij moeilijkheden.

Groene volkstuin langs snelweg moet wijken voor nieuwbouw
De Venhoeve ligt tussen het Kralingse Bos en de snelweg in en fungeert als groene recreatiegebied. Het gebied was niet geschikt om te wonen vanwege de snelweg, maar daarin lijkt de gemeente nu van gedachten veranderd. Onbegrijpelijk vindt penningmeester André Groot: “Het is al bekend dat er vooral hoogbouw gerealiseerd moet worden, waardoor mensen weer in de bekende flatjes worden geduwd op een plek waar juist die mensen nu genieten van een beetje buitenruimte.”

Via: mediapartner OpenRotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.