‘Ik wil graag iets bijdragen aan de maatschappij’ Deborah Blom (28) wil zich in de periode dat ze op zoek is naar betaald werk nuttig maken voor anderen. Mevrouw Lekké (73) kan wel wat hulp gebruiken bij het opruimen van een kamer, zodat ze weer ruimte krijgt voor haar hobby: schilderen. Vier weken geleden werden de dames aan elkaar voorgesteld door de vrijwilligerscoördinator van zorgorganisatie Aafje. Het klikte en sindsdien helpt Deborah mevrouw Lekké elke week twee uur met opruimen.

Deborah: “Toen ik voor het eerst bij mevrouw Lekké kwam, stond de kamer tot aan de deur vol met spullen. We begonnen met het maken van verschillende dozen, zoals een lampendoos en een doos met spullen voor de rommelmarkt. Daarna zijn we gaan sorteren. Aan sommige spulletjes die we tegenkomen heeft mevrouw Lekké herinneringen. Tijdens het opruimen vertelt ze daarover. Het is leuk om iemand op zo’n manier beter te leren kennen.”

Samenwerking
Mevrouw Lekké vult aan: “Doordat ik moeilijk ter been ben, kan ik het opruimen niet alleen. We hebben de taken nu verdeeld. De samenwerking bevalt prima. Deborah weet van aanpakken. Maar we nemen ook tijd om met elkaar te praten. Het contact is heel ongedwongen.”

aafje02

Bijdragen
Niet alleen Deborah doet vrijwilligerswerk, ook mevrouw Lekké zet zich een aantal uur per week in voor anderen. Zij begeleidt jongeren met een verstandelijke beperking bij hun dagbesteding of geeft ze schilderles. Deborah: “We hebben allebei sterk de behoefte om iets bij te dragen aan de maatschappij. Daarnaast geeft het vrijwilligerswerk mij een goed gevoel. Ik zie resultaat van wat ik doe én ik kan er iemand mee helpen.”

Volgende klus
De kamer begint inmiddels leeg te raken. Maar daarmee eindigt het contact tussen Deborah en mevrouw Lekké niet. Deborah: “We hebben het al over de volgende klus die we samen kunnen oppakken. De komende tijd is er nog genoeg voor ons te doen.”

aafje-logo

  aafje