Foto © en website: David Rozing

Oud-Crooswijk – De Edouard Jacobsstraat is weer helemaal in kerstsfeer. Mede dankzij de vrolijke kerstdoeken en bijbehorende versiersels. Het opfleuren van de straat is een initiatief van Jan en Paula Poldervaart. Die overigens ook al 10 jaar de binnentuin bijhouden.

‘Hee, waar blijven de kerstdoeken?’ Jan Poldervaart kreeg de vraag onlangs nog van een buurman. De hele Edouard Jacobsstraat weet immers: begin december vervangen Paula en Jan de ‘normale’ doeken aan de wand van de parkeergarage voor kerstversies. En ze plaatsen verder ook nog allerlei versieringen.

Direct na Sinterklaas zijn Jan en Paula inderdaad weer aan de slag gegaan. En nu ademt het straatje weer een gezellige decembersfeer.

Kaal gezicht
Het echtpaar Poldervaart nam jaren terug al het initiatief om de kale wand van de parkeergarage op te leuken. Zij – en vele buren – kijken namelijk vanuit hun huis recht op die destijds wat saaie muur. ‘Het was zo’n kaal gezicht’, zegt Jan.

Door er vier kleurrijke doeken op te hangen, is die eentonige uitstraling helemaal verdwenen. Nu hangen er dus kerstplaatjes aan de muur. Maar normaal gesproken hangen er afbeeldingen van beroemde schilderijen.

In januari bergen Jan en Paula de kerstdoeken weer op in de opslag. En: dan krijgt de straat de gloednieuwe reguliere versies te zien. Want: die normale doeken waren aan vervanging toe. ‘Ze hingen er al 6 jaar en ze waren een beetje verkleurd.’  Dus vroegen Jan en Paula bij de gemeente budget aan om nieuwe doeken te kopen. Dat verzoek werd goedgekeurd.

Paula is al druk aan het zoeken naar geschikte afbeeldingen. ‘Er moet natuurlijk een beetje kleur in zitten’, zegt ze. Het worden wel weer afdrukken van beroemde schilderijen, laat ze weten.

Binnentuin
Jan en Paula houden zich niet alleen bezig met het opfleuren van de voorkant van hun huis. Ook aan de achterkant houden ze de boel bij. Hun achtertuin grenst namelijk aan een gemeenschappelijke binnentuin. Die Jan al 10 jaar – met hulp van Paula – nauwgezet bijhoudt.

Hij begon ermee na zijn pensioen. Waarom? Heel simpel: ‘Ik verveelde me.’ Jan werkte jarenlang in het groen. Dus eigenlijk niet zo gek dat hij zich stortte op het wat verwaarloosde stukje groen achter zijn huis.

Al wandelend door het tuintje wijzen Jan en Paula van alles aan. Plantenbakken. Bankjes. Vogelhuisjes. Insectenhotels. En dan zeggen ze: ‘Gratis opgehaald.’ Of: ‘Zelf gemaakt.’ Jan zegt: ‘Als mensen hun eigen tuin opknappen, doen ze vaak heel veel weg. Ze zijn dan allang blij dat iemand het gratis komt ophalen. En wij rijden wel.’

Natuurlijk kost zo’n tuin onderhouden tijd, erkent Jan. ‘Ja, je moet het bijhouden. Maar, dat vind ik niet erg, dan ben ik een beetje bezig.’

Heeft u ook een mooi plan voor uw buurt? Vraag dan net als Jan en Paula budget aan bij de gemeente. Dit kan door een bewonersinitiatief in te dienen. Op mijn.rotterdam.nl leest u hier alles over. Of kijk op www.opzoomermee.nl.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.