Als advocaat sta je soms voor het dilemma: moet je geloven wat de klant zegt of niet? Het gezond verstand dat veel advocaten beweren te hebben is niet altijd de beste richtlijn. Anderzijds: een mens kan gekke dingen meemaken. Ik bezocht een klant in een GGZ instelling. Eerste vraag: waarom zit u hier? Ach, zei de man, thuis kwam er bloed door het plafond en daar ben ik overstuur van geraakt. Bleek helemaal waar te zijn. De arts ter plekke vertelde mij dat de bovenbuurman zichzelf met een mes (ter geruststelling, hij leefde nog) te lijf was gegaan en dat had nogal wat bloedverlies opgeleverd, houten vloer, dus dat bloed liep wel weg.

Terugkerend fenomeen: ”ik heb die en die wereldhit geschreven en nu wil ik royalty’s alsnog ontvangen”, meestal aangevuld met de mededeling dat de zogenaamde echte schrijver hem het liedje had horen neuriën en toen daarmee snel naar een platenmaatschappij gerend is. Niet aan beginnen, volgende klant.

Een collega gaf een klant met een sterk verhaal in een zwak moment iets te  veel ruimte. Dat ging als volgt. Mijnheer, ik wil een proces tegen China beginnen, want China laat de aarde schudden! Misschien vanuit het idee dat de Chinezen inderdaad tot veel in staat zijn en in de verwachting er zo vanaf te zijn antwoordde mijn collega: dan heb je getuigen nodig want de rechter gelooft niet zomaar alles. De klant droop af, bedenkelijk kijkend. Twee weken later stond de klant weer voor de neus van mijn collega met twee medeburgers die eenstemmig bevestigden dat zij zelf gezien hadden dat China de aarde hevig liet schudden. Het proces kon van start gaan, zo stelde de klant. Ik meen te weten dat mijn collega nooit een procedure  tegen de wereldmacht aanhangig heeft gemaakt. Daar is China mooi mee weggekomen.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.