Het kan nog jaren duren voordat de Blauwalg uit de Kralingse Plas wegblijft. Dat meldt Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Maatregelen tegen de hardnekkige bacteriën hebben tot nu toe niet geholpen.

Zwemmen wordt door de provincie Zuid-Holland afgeraden. Blauwalg kan bij zwemmers leiden tot huidirritatie en maag- en darmklachten.

Stinkende drap
Het lijkt een gebed zonder end. Na een aantal zomerse dagen ontstaat inmiddels elk jaar de soms stinkende drap aan de oppervlakte van de Kralingse Plas. Baggeren, extra zandlagen, natuurlijke oevers aanleggen: niets lijkt te helpen.

Oorzaak is het te hoge fosfaatgehalte in het water. Fosfaat is een belangrijke voedingsstof voor blauwalg.

Complex probleem
Precies een jaar geleden, toen het ook raak was, kondigde het Hoogheemraadschap een onderzoek aan naar de oorzaak van blauwalg. Het probleem is dus nog altijd niet verholpen ondanks vele pogingen.

Het Hoogheemraadschap spreekt van een complex probleem. Het blijkt dat het slib op de bodem van de Kralingse Plas nog altijd veel fosfaat bevat. Opnieuw wordt met wetenschappers en aannemers gekeken wat eraan gedaan kan worden.

Platworm
Zwemmen en de Kralingse Plas lijkt sowieso geen gelukkige combinatie. Begin juli werd in het waterplatworm geconstateerd. Een parasiet die ook kan zorgen voor flinke huidirritatie. Het gevaar van de platworm is inmiddels geweken.

Via: RTV Rijnmond | Afbeelding: Irene van der Griendt

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]