Veel zwerfafval begint aan zijn zwerftocht omdat de wind het meeneemt, van waar het eerst was tot waar het nu ligt. Hoe lichter iets is, hoe makkelijker het gaat zwerven.

Een goed voorbeeld is -wat ik noem- de klushandschoen. U kent ze vast: van die hele dunne doorzichtige knisperende plastic handschoenen. Eén maat, geen links of rechts. Ze blijken in de winkel ‘wegwerphandschoenen’ te heten. Hoe toepasselijk. En ze zijn spotgoedkoop, ze kosten echt bijna niets. Dus dan hoef je ze inderdaad niet te bewaren en kun je ze na gebruik weggooien.

Misschien dat ik er daarom zoveel vind bij het afval rapen?

Het intrigeert me. Ik wist niet dat er zoveel klussers in onze buurt wonen. Of gebruiken mensen die handschoenen ook voor allerlei andere dingen en liggen er daarom zo veel? En hoe komen ze op straat en in het water terecht? Zouden zoveel mensen buiten klussen en de handschoenen daarna op straat gooien? Dat lijkt me niet waarschijnlijk. Wat ook kan: ze hebben klusspullen in hun auto liggen, pakken een paar handschoenen uit de verpakking en dan waaien er onbedoeld een paar weg. Ja, daar ga je dan niet achteraan rennen, dat snap ik wel.

Onlangs heb ik eens geteld hoeveel wegwerphandschoenen ik vond op mijn gebruikelijke route op de Sophiakade. Het resultaat: 21 over een afstand van zo’n 200 meter.

Waar maak ik me druk over, denk ik dan, want in het totale zwerfafval nemen ze niet veel ruimte in. Maar ja, het is wel plastic dat bij het opruimen gemakkelijk over het hoofd wordt gezien en dat – net als ander plastic – niet vergaat, maar in stukjes uiteenvalt. Watervogels eten die per ongeluk op. Dat wil je toch liever niet.

Ik weet zo 1-2-3 geen oplossing. Statiegeld? Dat lijkt me niet echt praktisch.

Werkhandschoenen? Die kun je na gebruik wassen en weer gebruiken. En ze waaien niet snel weg. Dus dat lijkt me een goede optie. Maar ja, mensen gebruiken de wegwerp-variant vast voor hele vieze klussen en dan is wassen niet echt fijn.

Misschien kunnen de winkels, die deze handschoenen verkopen, ze anders noemen. Zodat duidelijk is wat je er na gebruik mee moet doen. Bijvoorbeeld: werp-weg-in-de-bak-handschoenen. Zou dat helpen?

Tot slot een verzoek aan alle klussers: voortaan graag toch even dat sprintje trekken als er per ongeluk handschoenen wegwaaien. Bij voorbaat dank!

Margreet van Dam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.