Wat was het nou, dinsdag 30 april, de Laatste Koninginnedag, de Eerste Koningsdag, de Abdicatie/Inhuldigingsdag of de Troonswisselingsdag? In geen geval de Kroningsdag, want de kroon en nog wat koninklijke attributen bleven op de rode kussens liggen.

‘Wel naar kijken, maar aankomen niet’ geldt voor de kersverse koning Willem-Alexander – tot verbazing van veel buitenlanders, maar wij Nederlanders hebben in overgrote meerderheid niet de moeite genomen erachter te komen hoe het precies zit met de staatkundige redenen, toch? Hoe dan ook, toen het moment van het ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ naderbij kwam verzamelde zich een grote menigte voor het enorme scherm op het gazon tussen Mecklenburglaan, Oranjelaan en de Waldeck Pyrmontlaan, de plek waar Koninginnedag in Kralingen al vele jaren zo uitbundig werd gevierd. Steeds georganiseerd door de ‘Oranje Vereeniging Rotterdam Oost’, OVRO, (www.koningsdagkralingen.nl).

Tot dat moment was het een vrolijk kinderfeest en na de plechtigheid in het Paleis op de Dam, ging dat gewoon weer door. Een tweetal theologen merkte in het NRC/Handelsblad onlangs overigens fijntjes op dat van een ‘almachtige God’ in het Nieuwe én het Oude Testament nauwelijks sprake is. Alex moet het dus alleen rooien? ‘Koningin’ Máxima mag officieel niet assisteren. Géén duobaan. Gelukkig komen dit soort (kortstondig belangwekkende) zaken slechts 1 keer in de ca. 30 jaar aan de orde. Het ‘sprookje’ van ons koningshuis wordt gecontinueerd. Koning Willem-Alexander heeft gewenst dat in het vervolg Koningsdag op zijn eigen verjaardag, nl. 27 april gevierd dient te worden. Omdat die datum het komende jaar op een zondag valt, moet het een dag eerder gebeuren (Altijd is Kortjakje ziek / Midden in de week maar ’s zondags niet) Tot weerziens op zaterdag 26 april 2014!

 

IMGP2859