Dirk Meijndert links en naast hem Ramon Valpoort. Op verzoek van Dirk voor de Terpstraflat in Kralingen, vlakbij de Boezembrug. Wijkagent Terpstra was ooit, geloof het of niet, een geliefde politieman in Kralingen.

‘Maatschappelijk werker met sanctiemogelijkheden’

Wijkagent Dirk Meijndert werkt nu zo’n 40 jaar in Kralingen en Crooswijk voor de politie. Hij begon in het toemalige politiebureau aan de Boezemsingel in Crooswijk. Vanwege zgn. leeftijdsverlof mag hij eind maart a.s. al zijn uniform inleveren, 22 maanden voordat hij recht heeft op AOW. Juni aanstaande wordt hij 65. In gezelschap van zijn opvolger Ramon Valpoort doet hij zijn verhaal in het nog nieuwe politiebureau aan de Boezembocht.

In 1987 werd Dirk wijkagent en hij vormde 26 jaar lang een onafscheidelijk duo met collega Wil van Son (die nam in 2013 afscheid, zie De Ster Online).  Menno Tibout is nu zijn vaste maat. Met Wil van Son heeft Dirk nog steeds contact.

 SPV-er
Als wijkagent was en is Dirk Meijndert in z’n element. Hij ambieerde niet zozeer een carrière. Hij omschrijft zichzelf als een ‘maatschappelijk werker met sanctiemogelijkheden’. Hij zegt dat hij liever in gesprek gaat dan dat hij boetes uitdeelt. Het feit dat hij bijna 40 jaar op dezelfde plek in Rotterdam werkzaam is, zegt wel wat.

Dirk, terugblikkend: “Ik mis de (organisatie van de) deelgemeente, met het lokale zorgnetwerk. Dat werkte heel goed. De SPV-er (sociaal-psychiatrisch verpleegkundige) had een centrale rol en de lijnen met de plaatselijke politiek waren heel kort. Er werden gezamenlijke doelstellingen vastgelegd en de deelgemeente voerde de regie.”

Preventielessen
In die tijd gaf Dirk Meijndert ook zgn preventielessen op de plaatselijke basisscholen. Van de overkant van de straat wordt nog wel’s geroepen: “Hee, Dirk, doe ’s normaal.” Dat komt dan uit de mond van een volwassen vent die kennelijk tientallen jaren eerder normaal moest doen van Dirk.

In zijn jongere jaren was Dirk vooral bezig met jongeren. Daar was ook alle reden toe. Nu bekommert hij zich ook om de ouderen die een steeds groter deel van de samenleving uitmaken en langer thuis blijven wonen.

Opvolger Ramon Valpoort
Opvolger wijkagent Ramon Valpoort liep al stage in Kralingen in de 90-er jaren. “En ik wilde terug”, zegt hij.”Er is geen wijk in Rotterdam die zo divers is als Kralingen. Ik ben van Kralingen!” Hij was al wijkagent in het Lusthofgebied en het Oude Noorden. Ramon: “Een wijkagent moet een duizendpoot zijn en verstand hebben van straatculturen.”

Trots
Dirk Meijndert is trots op zijn rol bij het oplossen van de problemen op de Goudse Rijweg, in Kralingen. Daar liep nogal veel hinderlijke, overlastgevende en criminele jeugd. Dat was ruim 10 jaar geleden. Dit leerde hij ervan: ‘Schrijf nooit iemand af’. Op de Goudse Rijweg werd restaurant ‘Fideel’ opgezet, met subsidie, om de plaatselijke jongeren aan werkervaring te helpen. Toen Fideel werd opgedoekt was Dirk het daarmee geenszins eens. Hij overwoog uit protest te gaan slapen in het restaurant en heeft nog steeds spijt dat hij dat niet gedaan heeft.

Nu is hij trots op wat hij kan betekenen voor de kwetsbare ouderen. Tijdens voorlichtingsbijeenkomsten in ouderenhuisvestingen wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd voor babbeltrucs en worden digitale deurspionnen gepropageerd en in samenwerking met gemeente, woningcorporatie en zorgverleners, geïnstalleerd. “De veiligheid voor ouderen is een permanente taak van de politie”, aldus Dirk Meijndert.

Corona
Corona? “Vanaf 21.00 uur zijn we bezig met de avondklok”, zegt Ramon en hij voegt er iets interessants aan toe: “Je moet vrienden maken in vredestijd.”

Dirk moest toezicht houden bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Noordplein, nog niet zo lang geleden. Kort daarvoor was een collega van hem aan corona overleden. Hij bleef neutraal, want “je bent er voor iedereen”.

Dirk Meijndert: “Nooit een hekel gehad aan m’n werk.” Hij hoopt dat de wijkbureaus weer terugkomen. Velen hopen dat met hem.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.