Het Wereldkampioenschap voetbal staat voor de deur. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn de eerste café’s, winkels, huizen en straten al oranje gekleurd. Deze vele versieringen – helaas nog te vaak van brandbaar materiaal – kunnen echter ook gevaarlijke situaties opleveren. Jaarlijks melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. De brandweer vraagt caféhouders, winkeliers en burgers dan ook alert te zijn op de brandveiligheid van slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en boa’s.

“Ook dit jaar zijn ongetwijfeld veel feest- en sfeerartikelen niet veilig. Ze vliegen te gemakkelijk in brand met alle gevolgen van dien.” Dat stelt Charles Meijer van Brandweer Nederland. “Met eenvoudige maatregelen zorgt u ervoor dat het feest bij u thuis of in de kroeg (brand)veilig verloopt.”

Horeca
Volgens Brandweer Nederland is de horeca over het algemeen goed op de hoogte van de brandveiligheidsregels: veilige versiering, adequate vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting en niet te veel bezoekers. De brandweer controleert samen met de horecaondernemers regelmatig de brandveiligheidsvoorzieningen. Dus nu ook voor en tijdens het WK.

Alert
Toch vraagt de brandweer extra aandacht voor brandveilige versieringen in de horecagelegenheden , omdat er veel mensen samenkomen. “Bezoekers moeten zelf ook alert zijn”, aldus Meijer. “Niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes en kledingstukken hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. In een overvolle horecagelegenheid kan dat levensgevaarlijk zijn. En als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand uitbreekt, moeten mensen via goede vluchtroutes op tijd weg kunnen komen.”

WK versiering thuis en op straat
Veel mensen kijken thuis naar het WK, samen met familie, vrienden en buren. Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd. Burgers zijn zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Dat geldt ook voor aanrijroutes van hulpdiensten. Meijer: “Ambulances en brandweerauto’s moeten gemakkelijk bij de huizen kunnen komen. Er zijn eenvoudige regels bij het versieren van de openbare weg. Zorg dat versieringen hoger hangen dan 4 meter en met een doorgang breder dan 3,5 meter. Dan kunnen de auto’s van de hulpdiensten er langs.” De meeste brandveiligheidsregels gelden overigens het hele jaar door en voor iedereen. “Wij zullen de mensen echt niet overladen met een overzicht van alle regels die hiervoor gelden. Wat wij wel doen, is vragen goed na te denken voordat versieringen worden aanschaft en aangebracht.”

Hoe herkent u brandveilige versiering?
Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Meijer: “Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.”

Tips voor veilig versieren

  • Zorg dat u brandveilige versiering aanschaft en aanbrengt. Op de verpakking is dat aangegeven.
  • Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en apparaten die warm worden.
  • Hang versieringen op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden.
  • Gebruik onbeschadigde verlengsnoeren en plak kabels met stevige tape vast zodat niemand erover kan struikelen.
  • Rol kabelhaspels altijd helemaal af en verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer.
  • Houd bij het bakken van snacks een goed passend deksel in de buurt. Hiermee kunt u doeltreffend een oliebrand doven. Gebruik hiervoor geen blusdeken.

Meer informatie vindt u op www.brandweer.nl. Bij vragen kunt u contact opnemen met de brandweer.