Waarvoor is een wijkraad ook alweer? Wat moeten we ermee? Wat verwachten we ervan? Daarover gaat dit stuk. Door toevallige omstandigheden sprak ik op Koningsdag in het stadhuis met enkele Rotterdamse politici. Onder het genot van een keurig verzorgd kopje koffie met een gebakje heb ik een rondje gemaakt met bovengenoemde vragen. Met een positief resultaat. Ik ben eruit. De wijkraad is er niet – zoals u misschien zou verwachten – om uw punten aan de wijkraad te melden.

Nee, daarvoor zijn andere mogelijkheden, zoals brieven naar gemeenteraadsleden en de diverse buurtoverleggen die onze wijk rijk is. Nee, de wijkraden zijn er om gemeentelijk Rotterdams beleid aan ons uit te leggen. Dat is nodig, want er is veel onbegrip. Neem nu collectief wonen. Regering en gemeenten hebben zich de opdracht gegeven om Oekraïense en andere vluchtelingen, politieke asielzoekers en binnenkort misschien zelfs economische vluchtelingen (vroeger gastarbeiders genoemd) te huisvesten.

Maar dat gaat zo maar niet, want Rotterdam heeft te weinig woningen. En die nieuwe mensen krijgen vanwege de acuutheid van hun situatie voorrang op mensen die al jaren braaf wachten op een woning. De regering en gemeenten komen dan ook met de volgende creatieve oplossing: meer collectieve woonvormen. In een oud kantoorgebouw zoveel mogelijk kamers inrichten. Kleine kamers voor alleenstaanden, grote voor gezinnen. Verkamering wordt dat genoemd. Gebeurt al veel in onze wijk en is een groot succes. Er worden zelfs feesten gegeven, waarbij de hele buurt mag meegenieten.

Nee, laten wij het nu beter doen, laten wij als wijk zelf plekken aanwijzen: bij de A16, langs de Maas, bij het bos. ’t Mag bijna overal. Maar niet in onze voor- en achtertuinen. Zo gastvrij zijn we nu ook weer niet. Een nieuwe wijkraad, een nieuwe crisis: wie smult daar nu niet van? Dus wijkraad: kom naar ons toe! Leg uit WIE de gemeente moet huisvesten maar laat ons zeggen WAAR. Wordt een Woonwijkraad, want die hebben we hard nodig.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.