Aanpak blauwalg Kralingse Plas duurt langer

feb 21, 19 Aanpak blauwalg Kralingse Plas duurt langer

De aanpak van de blauwalg in de Kralingse Plas gaat langer duren. Er wordt voorlopig geen extra laag zand op de bodem gelegd die moet voorkomen dat de aanwezige fosfaten vrijkomen en de plas opnieuw geteisterd wordt door ziekmakende bacteriën.

Vorig jaar januari kondigde de gemeente Rotterdam juist wel aan om te beginnen met het afzanden. Toenmalig wethouder Eerdmans zei te verwachten dat deze maatregel de juiste oplossing zou zijn. In 2020 zou de blauwalg dan verdwenen moeten zijn. Maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat eerst andere maatregelen genomen moeten worden.

“De Kralingse Plas is van grote betekenis voor Rotterdam”, zegt wethouder Bert Wijbenga. “Mensen recreëren er, het is een belangrijk stuk natuur en het is belangrijk voor onze waterhuishouding. Dus als we het nu doen, willen we het ook goed doen. We hebben een aantal jaren geleden ook afgezand en dat heeft niet het gewenste effect gehad. Dus eerst komen er ingrijpende maatregelen.”


Video: RTV Rijnmond

Maatregelen
Het zijn in totaal tien maatregelen, zoals onderzoek hoe de gemalen beter werken, hoe de riooloverstort kan worden beperkt en hoe vogel- en hondenpoep beter kan worden weggehaald.

Nu wordt er vanuit gegaan dat dit zo’n twee tot drie jaar in beslag zal nemen en dat er dan pas begonnen kan worden met het aanbrengen van de laag zand op de bodem. Dat betekent dus dat blauwalg voorlopig kan blijven opduiken en zwemmers daardoor niet het water in kunnen.

Ook de visstand in de Kralingse Plas is onderzocht. Er is geen nieuwe vermindering geconstateerd. Verwacht wordt dat door de te nemen maatregelen ook de hoeveelheid vis weer zal toenemen.

via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws wekelijks

Uw gegevens zijn beveiligd en u kunt zich altijd uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief op "Uitschrijven" te klikken. Uw gegevens worden dan direct verwijderd. Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.

Facebook

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gemeente waarschuwt: eikenprocessierups nog niet verdwenen uit Kralingse Bos! - De Ster Online - […] De blauwalg is (natuurlijk) weer terug. Blijf dus uit het water van de Kralingse Plas! Naar de effectieve bestrijding…
  2. Bestrijding blauwalg zaak van lange adem - De Ster Online - […] ook: desteronline.nl/aanpak-blauwalg-kralingse-plas-duurt-langer (De Ster Online, februari […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *