‘Totaal verkralingst’

Café De Pui aan de Oostzeedijk Beneden bestaat vrijdag 1 mei twintig jaar. Of beter: Jaap Brantenaar (57) is dan precies twintig jaar de eigenaar, want café De Pui bestaat al langer. Aanstaand weekend is het daarom drie dagen lang feest in het Kralingse café.

door Joëlle Stapelkamp

Jaap is een man die geniet van het leven. Een man die houdt van gezelligheid en verbinding zoekt met zijn omgeving. Dat kon ik al meteen merken. Ik begon het interview niet in zijn eigen café, maar bij zijn buurvrouw Puur van Alles. “Daar hebben ze hele lekkere koffie”. Rond lunchtijd verplaatsten we ons naar restaurant Kaat Mossel aan de Admiraliteitskade. “Je lust toch wel vis? Hun toastjes met zalm moet je proeven!” Jaap is een echte schakelaar. Hij zoekt naar verbinding tussen mensen en organisaties om hen op die manier te versterken. Dat doet hij als persoon, maar ook met zijn Café De Pui.

Hoe het begon
Jaap Brantenaar had in plaats van kroegeigenaar ook zomaar meubelmaker kunnen zijn. “Ik zat op de middelbare technische school (MTS). Wat ik daar deed, weet ik niet”, lacht Jaap. Lang heeft dat ook niet geduurd, want toen zijn ouders gingen scheiden, liet hij zijn studie voor wat die was en ging hij werken bij de First Businessclub op het Stadshuisplein. “Mijn ouders gingen op een goede manier uit elkaar. Ik wilde geen keuze maken. Ik was achttien, volwassen, en dus nam ik de weg van de minste weerstand en ging op kamers wonen”. Vanuit de First Businessclub heeft Jaap een hele rits horecazaken doorlopen. Van receptionist bij het Rijnhotel, tot Ad Fundum en van Beluga tot Café de Stoep. Om uiteindelijk terecht te komen bij Café De Pui. Al gingen daar nog wat jaren aan vooraf. Jaap was eerst nog eigenaar van Indisch restaurant J.W. IJzerman op de eerste etage, boven Café De Pui. Toen hij de kans kreeg Café De Pui te kopen, twijfelde hij geen moment. Het Indisch restaurant hield hij daarnaast nog zo’n elf jaar aan, maar toen zijn keuken uiteindelijk werd ingehaald door hippere keukens (sushi e.d.), besloot hij het restaurant op te doeken. De vrijgekomen ruimte werd omgedoopt tot ‘Wat Verder Ter Tafel Komt’ (WVTTK) en wordt nu gebruikt voor kinderdisco’s, feesten, partijen en borrels. “Ik verhuur enkel de ruimte, de huurders mogen verder alles naar eigen wens doen”.

pui

‘Verkralingst’
Jaap is geboren in Hillegersberg en is via het Oude Noorden in Kralingen beland. Hij werkt nu zo’n tweeëntwintig jaar in dit stukje van Rotterdam. Jaap ademt Kralingen en er stroomt Kralings bloed door zijn aderen. Of, zoals hij dat zelf zo mooi noemt, Jaap is totaal ‘verkralingst’. Toch verliet hij vier jaar geleden de wijk om te gaan wonen in het centrum van Rotterdam. Waarom? “Ik kon mijn huis niet meer uit zonder gezien te worden. Als ik een leuke vrouw mee naar huis nam, zaten er gelijk tien klanten met hun neus tegen het raam aan”, lacht hij. “Boven je zaak wonen is een belemmering. Het gaat je op een gegeven moment opbreken”.

Feestprogramma
Toch kunt u in Kralingen niet om Jaap Brantenaar heen. Zeker komend weekend niet, want dan is het drie dagen lang feest in Café De Pui. Vrijdagavond 1 mei vanaf 17.00 uur is er een surprise avond met acts, snacks en meer. Zaterdag 2 mei komt VOF de Kunst, bekend van hits als ‘Suzanne’ en ‘Eén kopje koffie’ om 15.00 uur met een kindershow. Het wordt een middag vol vermaak voor de kids, georganiseerd door Jaap (i.s.m. met de gebiedscommissie). In de avond vanaf 20.00 uur treedt singer-songwriter Ivo Gleeman op. De akoestische rockcoverband K’Bam en special guests sluiten het feestweekend in Café De Pui zondag 3 mei vanaf 16.00 uur af. Kom komend weekend dus allemaal gezellig naar het Pui(ke) feest in Café De Pui!