Ik speel trombone. Je kunt niet 24 uur per dag advocaat zijn. Daar zou je gek van worden, zo is bewezen. Het musical orkest waarin ik toeter is blij met mij, denk ik. Ik doe behoorlijk mijn best. Hard blazen moet af en toe. Fortissimo heet dat, waarom weet ik niet, misschien omdat Italianen altijd overdrijven. Minder blij zijn de strijkers die voor mij zitten als ik er weer eens tegenaan ga. Strijkers zijn zeikers, ja toch? Maar goed, ze hebben een punt, zo blijkt uit onderzoek en de rechtspraak.

Een cellist van het Gelders Orkest klaagde over zijn gehoor. Hij bleek behoorlijke schade te hebben opgelopen. Dat kwam omdat hij voor de kopersectie zat, zonder beschermende middelen en als drie trombones en evenzoveel trompetten gelijktijdig aanzetten mag je dat gerust een teringherrie noemen, ook al is het Mahler. De cellist wilde schadevergoeding van zijn werkgever ontvangen, vooral smartengeld. Voor een musicus is slecht horen niet prettig.

De directie had geen zin om  te betalen. Na een zoals helaas altijd lange procedure dacht het gerechtshof Arnhem daar anders over. Met als uitgangspunt dat de werkgever voor een veilige werkomgeving moet zorgen, besloot het hof dat er betaald moest worden omdat de directie van het orkest te weinig had gedaan om de schade te voorkomen. Deskundigen hadden verklaard dat een geluidniveau van maar liefst 99 dB gehaald kon worden in het orkest en dat is niet altijd goed voor je oren. En toch, heerlijk, zoveel blazers tegelijk. Zelf mankeer ik nog niets, denk ik, qua gehoor dan. Wilt u meespelen in mijn orkest, ook al bent u strijker? Bel mij gerust. Muziek verlengt uw leven en het zijn allemaal nette mensen waaronder minstens één advocaat, soms zelfs twee.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.