Mensen, kijk toch om je heen, kijk hoe mooi de herfst ons overkomt. Blijf niet hangen in angst voor gezondheid vanwege rubberen autobandenbolletjes op kunstgrassportvelden. Dagelijks zitten wij in het slijpsel van bandenprofielslijtende auto’s. Van snelweg naar luchtweg, zal ik maar zeggen. Blijf ook niet hangen in zorgen over kleurloze Pieten of kindminnende katholieke geestelijken met een mijter. Laat het los, ga er op uit! Misschien nog niet op de Goudse Rijweg of Burgemeester Oudlaan, want daar wordt nog gewerkt, maar in het Bos en op onze talrijke begraafplaatsen. Daar is het nu herfstachtig mooi. Neervallende kastanjes, eikels en kleurrijke, nog hangende en vallende bladeren. Nu betekent dit niet dat er geen nieuwe gevaren zijn waar we rekening mee moeten houden.

Neem nu eens het nieuwe fenomeen van fietsen met een onhoorbare elektrische motor. Onlangs nog ongeveer half zeven ‘s avonds, schemer, de straatlichten waren net aan. Van de ene kant een hard rijdende fietser, met een helm op, op een fietspad, van de andere kant een jogger met een klein lampje op zijn voorhoofd. Een lekker donkere situatie. Net geen botsing, wel enig gesis en gevloek. Maar de electrofietser merkte het volgens mij niet eens. Die fietste door, alsof er niets gebeurd was. De jogger stond voor mij. Geschrokken, niet aangereden, wel aangeslagen. Keek mij aan. Tja, wat nu? Goede raad is soms duur. In dit geval niet. Ik had in mijn jaszak twee gele, reflecterende ANWB hesjes, 8,50 per stuk als ik mij goed herinner. Enig overleg. Hij deed het ene hesje aan. Ik het andere. Goed zichtbaar vervolgden wij onze weg. Gelukkig had ik mijn smartphone bij me. Voor de zekerheid zette ik er een herinnering in om die avond de verlichting van mijn fiets te controleren. Ook moest ik even denken aan een artikel dat ik las over een overhangende tak in Hillegersberg, waar men een reflector aan had gemonteerd om deze tak niet te hoeven snoeien. Dan moet je zelf wel licht uitstralen, anders loop je er alsnog tegenaan, dacht ik.

Eduard Schuringa

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]