Rotterdammer Bart van U. is dinsdag voor de rechtbank uitgebreid ingegaan op vragen over de dood van zijn zus Loïs, begin 2015 in hun woning aan de Oudedijk in Kralingen. Hij was bang dat hij door haar toedoen in de psychiatrie terecht zou komen en dat daar een proces tot zijn euthanasie in gang zou worden gezet.

”De psychiatrie is machtig. Daar zijn ze zo goed dat ze van groen grijs kunnen maken en van paars roze en van twee negen en van vier zes. Ik wil niets met ze te maken hebben”, aldus een slepend pratende Van U.

Eierkoeken
Hij had het ook over de vele pesterijen van Loïs, vroeger al en de laatste twee jaar ook weer. De bewuste dag was hij boos over eierkoeken: die had ze voor hem gekocht, terwijl ze wist dat hij die niet lust.

De ruzie ontaardde in steken met een mes en een duw van de trap. Toen hem al duidelijk was dat ze stervende was, stak hij haar weer, ”om het sneller te laten verlopen. Ze was niet meer te redden.”

Els Borst
Een jaar daarvoor had hij oud-minister Els Borst doodgestoken. Volgens Van U. deed hij dat vanwege de euthanasiewet die de voormalige D66-politica tijdens haar ministerschap invoerde.

De jongste zus van Van U. las tijdens de zitting een slachtofferverklaring voor namens zestien nabestaanden. ”Loïs stond altijd voor iedereen klaar. Ze vond dat je je broer niet buiten kon laten staan.”

oudedijk stoffelijk overschot6

Tbs met dwangverpleging
Deskundigen spraken veelvuldig met Van U. Ze beschouwen hem als een extreem angstige man en sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij is al jaren schizofreen. Soms bestonden gesprekken uit wel 20 minuten durende stiltes.

De deskundigen vinden dat Van U. langdurige tbs met dwangverpleging moet ondergaan. Woensdag is de strafeis van justitie.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.