• Verkiezingen Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk 19 maart

Het belang van de mensen vooropstellen om zo een fijne en leefbare buurt voor iedereen te creëren, dat is waar Menno Janssen, lijsttrekker van de SP in Kralingen-Crooswijk, voor staat. Janssen werd door de SP gevraagd om lijsttrekker te worden van de partij.

door Amel Bali

“In het begin twijfelde ik, maar dit is een goede manier om dienstbaar te zijn aan de mensen van Kralingen en Crooswijk en op deze manier wat voor hen te kunnen betekenen. Het begon allemaal in 2004, toen er een folder in de bus viel over de sloop van Crooswijk. Samen met enkele buurtbewoners heb ik de Federatie Bewonersgroep Nieuw Crooswijk (FBNC) opgezet.” De groep verzet zich al 10 jaar tegen de sloop van een groot deel van de woningen in Crooswijk. Dankzij de beweging zijn veel huizen behouden gebleven. “Helaas wil de corporatie Woonstad nog steeds het driehoekige blok met 101 woningen aan de Kerkhoflaan slopen. “Dit vinden wij heel erg”, zegt Janssen. Er is een grote behoefte aan deze woningen. De SP is de partij, die ons vanaf het begin heeft gesteund. Janssen bouwde in de loop van de jaren een band op met de SP. Dit leidde ertoe dat hij dit jaar door hen werd gevraagd om lijsttrekker te worden van de gebiedscommissie SP Kralingen Crooswijk.

Hechte samenleving
Het gedachtengoed van Janssen sluit aan bij de standpunten van de SP. “De SP is een sociale partij die het belang van de bewoners ondersteunt. Dit vind ik ook belangrijk voor de buurt. Je ziet dat hier bijvoorbeeld relatief weinig problemen onderling zijn, ook tussen diverse bevolkingsgroepen. Dit komt omdat de samenleving in de buurt heel hecht is. Ik sta ook voor betaalbare woningen voor iedereen. Er zijn steeds meer mensen met een klein inkomen die de huur niet of nauwelijks meer kunnen opbrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan studenten of mensen met een laag inkomen. Voor een buurt is het ook belangrijk dat er winkels op de hoek zijn. Bijvoorbeeld een groenteboer, waar de mensen dichtbij huis hun boodschappen kunnen doen. Voor veel mensen is een winkel een ontmoetingsplek, waar ze een praatje met elkaar kunnen maken.”

Menno Janssen van de SP: ‘Ik wil Crooswijk op de achtergrond’. Het werd de muurschildering in de Exercitiestraat in het Schutterskwartier - in Crooswijk.

Menno Janssen van de SP: ‘Ik wil Crooswijk op de achtergrond’. Het werd de muurschildering in de Exercitiestraat in het Schutterskwartier – in Crooswijk.

Broeders en zusters
“Ik weet nog niet wat ik met de verkiezingen kan verwachten. Voor mij is het deelnemen aan de politiek nieuw. Ik weet van sommige mensen dat ze op mij zullen stemmen en dat is fijn om te weten. Je moet stemmen waar je in gelooft. Ik geloof erin dat we elkaar moeten ondersteunen. We leven met elkaar en we willen het goed hebben met elkaar.” Janssen heeft een belangrijke boodschap voor de kiezers: “Alle mensen moeten op een goede en rechtvaardige manier met elkaar samen kunnen leven. Alle mensen zijn broeders en zusters op aarde.”