- Verkiezingen Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk
Op de middelbare school deed hij altijd al mee aan debatten en momenteel zit hij in het bestuur van zijn studievereniging (EUCSA). Het stukje participatie zat er dus altijd al wel in. Maar een politieke partij oprichten op 19-jarige leeftijd is toch wel heel andere koek. Het idee ontstond vanuit de visie dat er geen partij was voor studenten. “Dat vacuüm wilden we – Mauro Stel en ik – opvullen. Met de partij Studenten Politiek 2.0 willen we zorgen dat studenten een stem krijgen in hun buurt.”
door Joëlle Stapelkamp
Koen merkte door te praten met (mede)studenten dat zij overal een mening over hebben en bereid zijn mee te denken en te werken, alleen dat zij vaak niets doen. Studenten Politiek 2.0 wil studenten een platform bieden, hen een zetje in de rug geven om over te gaan tot actie. Communicatie naar studenten gebeurt nu veel te weinig, volgens Koen. Hij snapt wel hoe dat komt: “Als je zelf geen student bent, is dat lastig. Je denkt niet als een student en gedraagt je ook niet zo.” Met andere woorden, als je studenten wilt bereiken en wilt betrekken bij de wijk, moet je studenten hebben. Hij noemt een voorbeeld van de verdeling parkeerplaatsen voor de fiets en auto. “Meestal zijn de parkeerplaatsen voor auto’s leeg en staan de stoepen vol fietsen. Het zijn vaak hele simpele dingen waar je als ‘oudere’ niet aan denkt, maar wat voor studenten heel logisch is.” Overigens is het verkiezingsprogramma van Studenten Politiek 2.0 veel meer omvattend en vormen veiligheid, huisvesting en horeca de drie hoofdpunten daarin.
Belang
Koen is er van overtuigd dat een partij die opkomt voor de belangen van studenten essentieel is in een gebied als Kralingen- Crooswijk. “Studenten vormen hier een belangrijke groep. De politiek heeft het vaak over ‘studenten interesseren zich niet voor politiek’ en ‘zij gaan na hun studie toch weg’”. Studenten zijn vaak het ondergeschoven kindje. Onterecht, volgens Koen, want wil je een interessante vestigingsplaats worden en blijven voor studenten, dan zal je naar hun wensen en behoeftes moeten luisteren. Anders verlaten ze na hun studie inderdaad massaal Rotterdam.

Koen Wies: “Het zal erom spannen of ‘Studenten Politiek 2.0’ op 19 maart een zetel haalt in de Gebiedscommissie, maar als het deze keer niet lukt dan toch zeker de volgende of de daaropvolgende verkiezingen”.
Campagne
Afgelopen weekend is de campagne van start gegaan. “Studenten beslissen alles op korte(re) termijn, dus het heeft voor ons geen zin om bijvoorbeeld begin februari al rozen uit te gaan delen. Al zijn die rozen voor onze partij sowieso niet relevant”, lacht Koen. Ondanks dat ze maar met zijn tweeën op de lijst staan, staan zij er zeker niet alleen voor. “Wij hebben een natuurlijke achterban, namelijk onze medestudenten. Zij zien het nut in van onze partij, dus ze willen graag helpen.” Koen en zijn compagnon Mauro zijn de komende weken te vinden bij studentenverenigingen en op bekende plekken in de wijk om te flyeren. Ook speelt een belangrijk deel van hun campagne zich af op social media. “Studenten leven als het ware achter het scherm van hun mobiel of laptop, dus waar kunnen we beter campagne voeren dan daar?”
Optimistisch
Het is nog maar afwachten of Studenten Politiek 2.0 ook daadwerkelijk plaats mag gaan nemen in de gebiedscommissies. Toch is Koen optimistisch. “Het is natuurlijk voor het eerst dat we meedoen, dus het zal een moeilijke strijd worden. Studenten naar de stembureaus krijgen, wordt een hele uitdaging. Maar als ze daar eenmaal zijn, maken we zeker een kans. We hopen natuurlijk dat we erin komen, maar ook al halen we het niet, hebben we de student en zijn belangen toch weer even op de kaart gezet.”
recent commentaar