Misschien ziet u mij wel eens lopen in de buurt: een beetje voorover gebogen, met grijper en zak, mijn ogen speurend over de grond, op zoek naar rondzwervend afval. Zie ik er eenzaam uit? En denkt u dan: “Wat heeft het voor zin?”

Dat snap ik.
“In je eentje kun je toch niks bereiken, er is gewoon veel te veel zwerfafval”
“Een schonere wereld begint niet bij jezelf, het systeem moet veranderen”
Het zijn gedachten die ook mij heel af en toe plagen.

Maar ik weet diep van binnen dat het zin heeft. Al het zwerfafval dat niet in de natuur terechtkomt, niet in het water belandt en uiteindelijk niet in de voedselketen terecht komt, is meegenomen.

En het mooiste is: ik doe dit niet alleen. Zelfs als ik in mijn eentje afval aan het rapen ben, voelt dat voor mij helemaal niet als een 1-vrouws-actie. Want elke dag weer zijn er heel veel mensen die zich bekommeren om zwerfafval. Zij rapen afval en zetten zich in voor een vermindering van afval bij de bron. Want afval dat er niet is, gaat niet zwerven en hoef je niet op te rapen.

In onze mooie stad alleen al zijn duizenden mede-zwerfafval-rapers actief.
Iedere maand gaan we in onze buurt met een groepje mensen op pad. Sinds kort heten we ‘Schoonmaakbende’. De gemeente Rotterdam geeft ons schoonmaakmateriaal en budget voor bijvoorbeeld koffie en thee. Er zijn ongeveer 500 van die bendes actief in hun straat of wijk. Dus er is er altijd wel een bij u in de buurt. Of u start er zelf een, dat kan ook.
Er hebben zich ook zwerfafvalrapers aangesloten bij Zwerfie Rotterdam en bij De Rotte Plasticvrij. Eens per jaar wordt de Maas Cleanup georganiseerd. En vergeet de medewerkers van onze gemeentereiniging niet.

Ook in andere regio’s, landelijk en internationaal zetten mensen zich in via talloze initiatieven: Landelijke Opschoondag, Zwerfinator Dirk Groot, Plastic PeukMeuk, Helemaal Groen App, World Cleanup Day, Beach Cleanups, Plastic Soup Foundation, Ocean Cleanup …

Dit is zeker geen volledige opsomming, dan zou ik twee columns nodig hebben.

Duizelt het u al? Mooi, dat was mijn bedoeling.
Zonder al deze mensen zou het zwerfafval bij wijze van spreken tegen de plinten op klotsen.
Wat wij samen doen, maakt verschil. In je eentje kom je niet ver. Maar we maken allemaal deel uit van een groter geheel en samen verzetten én voorkomen we bergen afval.

Dus als u mij weer eens in mijn eentje zwerfafval ziet rapen … schijn bedriegt!

Margreet van Dam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.