Hebt u dat ook? Dat je iets ziet of hoort en direct het gevoel hebt: daar kan ik wat mee? Ik had dat gevoel vorige week toen ik na het interview van ons nieuwe koningspaar in de kroeg stond. “Wat bezielt zo’n man”, riep iemand vertwijfeld uit. Hij doelde hierbij niet op de aanstaande koning, maar op een uitspraak van een wethouder, waar hij het niet mee eens was.

Eerlijk gezegd weet ik niet meer precies waarom, maar dat maakt voor nu niet uit. Ik gooide er meteen uit: “Vraag het hem dan!” En op de vraag hoe dat dan moest: “twitter of mail hem en zie wat ervan komt”. Nauwelijks had ik dat gezegd of ik kreeg een ingeving: eigenlijk zouden wethouders eens in de zoveel tijd een interview moeten geven op onze eigen RTV Rijnmond. De discussie die zich hierna ontspon, miste de duidelijkheid die het begin kenmerkte en zal ik u daarom besparen, maar het punt was gemaakt. Waarom worden onze zittende Rotterdamse bestuurders niet eens uitgebreid geïnterviewd? Dan kunnen ze praten over wat ze willen bereiken en waarom. Ze kunnen praten over hoe ze er persoonlijk in staan en hoe dat zo gekomen is. Welke wetten en praktische bezwaren er in de weg staan tussen hun dromen en daden. Kortom, aangeven wat ze ‘bezielt’. Niet te vaak, eenmaal per jaar of zo.

Nu zal dat met het grote aantal bestuurders dat we hebben nog wel een wekelijks programma worden, maar waarom niet? En voor en tijdens het interview twitteren, mailen of SMS-en inwoners hun vragen en we zien wel hoe ver we komen. Het moet natuurlijk geen al te politiek gesprek worden, waarbij woorden als nee en ja stelselmatig worden vermeden. Nee, laat het een echt Rotterdams gesprek worden. Misschien word je er niet vrolijk van, maar je weet wel waar je aan toe bent. Ook moeten we een interviewer hebben die zowel begrijpt hoe de burger denkt, als hoe de politiek in elkaar zit. Een soort ombudsman. RTV Rijnmond heeft genoeg goede interviewers. En mochten ze niemand vinden, dan is er nog niets aan de hand. Een goede columnist is ook geknipt voor deze taak.

Eduard Schuringa