In Rotterdam-Prinsenland, vlak achter de RET-remise aan de ‘s Gravenweg, is illegaal een rij bomen omgezaagd. Dat zegt actiegroep De Bomenridders. Er was volgens hen geen vergunning voor de kap en het is in deze periode sowieso verboden vanwege het broedseizoen.

Volgens omwonenden zijn de bomen gekapt door een projectontwikkelaar die de strook grond in zijn bezit heeft. “Onthutsend”, zegt bewoner Rik Roelofzema. “We kregen een brief dat ze onderhoud aan de bomen zouden gaan plegen, maar er zijn gewoon ruim 60 bomen doormidden gezaagd.”

Ecologische waarde
Volgens Roelofzma is de bomenrij van “onschatbare, ecologische waarde”. De strook maakt deel uit van een bomenrij van ongeveer twee kilometer lang. “Hier kunnen dieren in alle veiligheid ontsnappen aan de mens. Vossen, jonge vogels, egels, van alles. Bovendien is er nu een groot gat in de bomenrij geslagen waardoor de wind er gemakkelijk vat op krijgt waardoor de andere bomen gemakkelijker omwaaien.”

Stil gelegd
Roelofzma’s buurvrouw Margreet Walraven hoorde de motorzagen: “Toen ik zag dat ze meer dan de helft van de bomen aan het afzagen waren, heb ik ze gevraagd waar ze mee bezig waren. Uiteindelijk heeft mijn buurman de gemeente gebeld en is het werk onmiddellijk stilgelegd.”

Verloren gegaan
Volgens De Bomenridders was de aanvraag voor een kapvergunning geweigerd. “Toen zijn ze zogenaamd gaan snoeien, maar zo rigoureus dat er niets van over bleef. En ook dat mag niet in het broedseizoen. Helaas is al een deel van de strook verloren gegaan.”

De gemeente Rotterdam en de projectontwikkelaar waren maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.