Heer, geef mij een goed paard

Gerco Schröder uit Twente staat nog altijd bij de Top Drie van de wereld en blijft daarmee verreweg de beste springruiter van Nederland, ook al heeft voormalig Europees kampioen Kevin Staut uit de Elzas hem inmiddels van plaats twee verdrongen. Op de jongste versie van de Longines Worldranking is de import- Drent Marc Houtzager op 14 nog steeds tweede landgenoot, ondanks drie plaatsen verlies, en Harrie Smolders uit het Kempenland derde. Zijn plaats bij de beste dertig van de wereld loopt nog geen gevaar, hoewel ook hij er drie moest bezuinigen. Maikel van der Vleuten (vijf verlies) en Jur Vrieling (één terug) vinden we nu broederlijk vereend op 36 en 37.

door Han de Gruiter

Jeroen Dubbeldam blijft onveranderd op 51 staan, Henk van de Pol wipte van 65 naar 60 en Albert Zoer van 107 naar 99. Wout-Jan van der Schans bleef onveranderd op 115, maar landskampioen Gert Jan Bruggink moest negen zetels inleveren (van 83 naar 92 terug) en bijna dramatisch is het enorme verlies van de Noord-Limburger Leon Thijssen. Hij verloor maar liefst 32 plaatsen in aanzien en is nu hekkensluiter van de Top Honderd.

Arme Angelique
Dat de plaats op de ranglijst valt of staat met het antwoord op de vraag of iemand een toppaard op stal heeft, blijkt weer eens uit deze lijst van 31 mei. Daarop staat menige ruiter en amazone van naam soms dermate ongelukkig geparkeerd, dat het bijna meelijwekkend is. Zo staat bijvoorbeeld Angelique Hoorn uit Drente momenteel pas op stek 366, ook nog eens na een verlies van elf, hoewel die vrouw toch twee Nederlandse titels op haar c.v. heeft staan. Eric Lamaze, in 2008 nog winnaar van olympisch goud, duikelde negen plaats en klampt zich ternauwernood nog vast aan de eerste vijftig van de wereld. Neem de tot voor kort zo ongenaakbare Meredith Michaels- Beerbaum. Terug van 38 naar 44! Voor de grote John Whitaker (stond 47) is er niet eens meer plaats bij de beste zestig, een plaats waar zijn landgenoot Peter Charles (in één maand tijd gezakt van 155 naar maar liefst 231) alleen nog maar van kan dromen.

boegbeeld Jos Lansink (van 196 naar 197 afgegleden) bungelt ternauwernood nog aan het staartje van de Top 200, evenals de Fransman Eric Navet die evenwel op de terugweg is (van 189 naar 185). Die wederopleving, zij het in veel sterkere mate, toont ook de tot plaats 181 weg gezakte Duitser Lars Nieberg, getuige zijn winst van bijna veertig plaatsen. Hij staat nu op 143. Daar kan onze landgenoot Albert Voorn alleen maar van dromen. Stond hij vorige maand nog op 196, dat is inmiddels al 214 geworden. Heer, geef mij een goed paard!

Gerco Schröder op New Orleans

Gerco Schröder op New Orleans

Ook Rusland!
Deze actuele ranglijst toont verder het oprukken van de nieuwe concurrentie aan. De beste Turk is Omer Karaevli en hij nadert de Top 100 met zijn sprong van 130 naar 117. Tien plaatsen vóór hem, met een winst van negentien, zien we op nummer 107 de eerste Egyptenaar. Zijn naam is Nael Nassar. Eerste Japanner is Eiken Sato op 77 (komt van 80), de Russin Natalia Simonia werkte zich omhoog van 111 naar 86 en behoort nu dus tot de beste honderd van de wereld. Vijf plaatsen boven haar staat Kristaps Neretnieks uit Letland. Hij boekte een winst van negentien. Die van Ali Bin Khalid Al Thani uit Quatar bleef beperkt tot vijf, maar vanuit positie 105 is ook hij een bedreiging of juist aanwinst (net wat u wilt) voor de wereldelite. Enfin, bestudeer de ranglijst maar eens rustig.