Op de agenda van de commissie Samenleving van de Gemeente Lansingerland op 6 februari jl. stond onderzoek naar gratis openbaar vervoer voor ouderen.

Een mooie gelegenheid om samen met Loek Bergman (RTV Lansingerland) gebruik te maken van het spreekrecht, zeker omdat de PvdA daar al jaren mee bezig is. Dit speelde ook al toen ik nog deelraadslid was in Rotterdam. Ik was daar toen nauw bij betrokken. Na mijn verhuizing naar Berkel en Rodenrijs is het gratis openbaar vervoer na de spitsuren (vanaf 09.00 uur) voor alle 65-plussers in Rotterdam er door gekomen. Tot grote tevredenheid, heb ik gehoord. Zeker nadat Hoek van Holland als bestemming erbij is gekomen. Mijn broer woont in Ommoord en hij vertelde dat veel bewoners al jaren gebruikmaken van het gratis openbaar vervoer en dat geldt voor heel de stad.

Amsterdam, Eindhoven, Schiedam, Barendrecht en Capelle aan den IJssel hebben zich aangesloten. Ook in deze gemeentes is het een succes gebleken.

Mijn verhaal voor de commissie was dat Rotterdam dit toen voor de veiligheid deed. Een lege tram of metro is niet echt prettig. Later was het  belangrijker om makkelijker voorzieningen te bereiken zonder dat je steeds moet denken hoe het allemaal werkt. Je wilt graag de regie in eigen handen houden.

Het is er in deze tijd niet gemakkelijker op geworden met al die mooie maar ingewikkelde apparaten. Loek had ook wat andere vragen, zoals over het voorstel om het gratis openbaar vervoer afhankelijk te maken van je inkomen.

Ik ben daar op tegen omdat je in deze maatschappij gelijkheid moet hebben en niet zo van: je krijgt het gratis van mijn belastinggeld. Daar vecht ik al jaren tegen. Door gratis openbaar vervoer kun je als je ouder wordt veel makkelijker  gebruikmaken van de voorzieningen.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.