Zo staat het op De Ster Online: desteronline.nl/bemanning-neergeschoten-britse-bommenwerper-herdacht-en-geeerd . In de nacht van 12 op 13 mei 1943 stortte de Short Stirling EF 357, een Britse bommenwerper, neer in Crooswijk. Neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig, boven de Kralingse Plas. De 7 bemanningsleden kwamen om. Op 12 mei 2018 werd door toedoen van de Werkgroep Short Stirling EF 357 voor hen een gedenkteken opgericht op de plaats van de crash, een grasveldje, thans bij de Nieuwe Crooswijkseweg / Catharina van Zoelenstraat. Dat gedenkteken werd gemaakt door Crooswijkse steenhouwer Peter Bruinstroop.

De Werkgroep Short Stirling EF 357 heeft een volgende stap gemaakt met de lesbrief voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. Daarin wordt het verhaal van de crash in 4 strippagina’s verteld. Jonge striptekenaars Esther Bakker en Sterre Richard deden hun werk uitstekend, zoals u kunt zien. Er ging het nodige historische onderzoek aan vooraf. Het is per slot van rekening echt gebeurd.

Gastles
Bij de lesbrief wordt een gastles aangeboden, door historicus Dik Vuik., lid van de werkgroep en één van de schrijvers van de lesbrief. Indien mogelijk zal daarbij ook een ooggetuige van de crash aanwezig zijn.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Oscar Romeroschool
De lesbrief ‘Crash in Crooswijk’ werd op donderdag 6 februari gepresenteerd in de Oscar Romeroschool in Crooswijk, in aanwezigheid van de ‘Stripmaker des Vaderlands’ Margreet de Heer (foto). Zij was vol lof over het werk van Esther en Sterre, beiden opgeleid aan de Willem de Kooning Academie alhier. Ook aanwezig was Elsa van Gelderen, van de ‘Royal British Legion Holland Branch’. De Werkgroep Short Stirling EF 357, deels aanwezig op 6 februari, bestaat uit de heren Klaus Oordt, Ton Geenen (initiatiefnemers), Dik Vuik, Kees Plaisier, Pieter Schlebaum en Ton Huizer. Het geld voor de lesbrief komt gedeeltelijk van het door de Gebiedscimmissie Kralingen-Crooswijk aan Klaus Oordt toegekende bedrag voor zijn bewonersinitiatief, als ‘Zonnetje’ tijdens de eindejaarsbijeenkomt in december 2019.

Contact
U bent leerkracht van een groep 7 of 8 van een nabije of verdergelegen school? Dan is het raadzaam om deze lesbrief snel te bestellen. De oplage is beperkt. U kunt zich in verbinding stellen met de Werkgroep Short Stirling EF 357, p/a Kees Plaisier, Avenue Concordia 61, 3062 LC Rotterdam-Kralingen, 06-29011009, basnik@priatnov.nl of Dik Vuik, 06-10080405, dikvuik@gmail.com.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.